Uhapšeni osumnjičeni za ubistvo svećenika

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) od jutarnjih sati provela je i još provodi veliki broj pretresa i intervjua vezanih za istragu ubistva katoličkog svećenika don Mile Ivančića u bihaćkom naselju Zavalje, kazao je u izjavi za novinare zamjenik komesara Policije USK-a, Marijan Šimić.

“Od jučer je privođeno 10 osoba iz Bihaća, među kojima su i izvršioci, čije ćemo podatke saopćiti sutra”, istakao je Šimić, prenosi Fena.

Uprkos insistiranju novinara, Šimić nije želio govoriti o detaljima, kazavši da policija ima procedure koje se moraju poštovati. Potvrdio je tek da se radi o više izvršioca, ne precizirajući broj.

On je kazao da istragu vodi Uprava policije USK-a, a da su pomogli i forenzičari iz Sarajeva.

Osude ubistva

Mile Ivančić, župnik u mjestu Zavalje, dvadesetak kilometara udaljenom od Bihaća, pronađen je mrtav u župnoj kući 9. februara.

Obdukcija je potvrdila kako je smrt nastupila nasilnim putem.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u ponedjeljak je ponovio kako je svećenikova smrt važno upozorenje za službe koje brinu o sigurnosti svih građana, jer je, smatra, očigledno da su one propustile reagirati u dva ranija slučaja kada je župna kuća u Zavalju bila na meti pljačkaša.

“Motive ne možemo prosuđivati, no taj je zločin za svaku osudu a sigurnosnim agencijama upozorenje da moraju raditi svoj posao”, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu, prenosi agencija Hina.

Ubistvo svećenika Ivančića osudili su brojni dužnosnici BiH i Federacije BiH, političke stranke i vjerske zajednice, uključujući poglavarstvo Islamske zajednice u BiH.

Sućut Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je sućut biskupu banjalučkom i predsjedniku Biskupske konferencije BiH dr. Franji Komarici i nadbiskupu metropoliti vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, javlja Katolička tiskovna agencija (KTA).

U telefonskom razgovoru s biskupom Komaricom reis Kavazović je “u ime cijele Islamske zajednice u BiH” osudio ovaj “neshvatljiv i gnusan zločin nad nedužnim župnikom kojega su i muslimani bihaćkoga kraja veoma poštovali kao plemenitog i miroljubivog svoga komšiju”.

Dodao je, kako jednako kao i kardinal Puljić i biskup Komarica, zahtijeva od nadležnih organa vlasti energičnu i temeljitu istragu i pronalaženje krivaca nezapamćenog zločina počinjenog nad jednim vjerskim službenikom u bihaćkom kraju.

Reis Kavazović je dao biskupu Komarici do znanja da će i službena delegacija iz njegovog kabineta sudjelovati na sprovodu ubijenog župnika Ivančića.

Ubistvo iz koristoljublja

Bihaćki župnik fra Božidar Blažević kazao je novinarima da duboko vjeruje da će slučaj ubistva katoličkog svećenika don Mile Ivančića u bihaćkom naselju Zavalje biti vrlo brzo razriješen.

“Po mome dosadašnjem iskustvu i saznanjima, kad su u pitanju napadi na Župani ured, oni nikad nisu bili povezani s nacionalnom netrpeljivošću, već s interesom, krađom i kriminalom”, istakao je Blažević.

On je kazao kako vjeruje da je motiv ubistva koristoljublje te da je, prema njegovim saznanjima, ovo treći slučaj krađe u župnoj kući na Zavalju.

Na pitanje novinara zbog čega krađe nisu prijavljene policiji, Blažević je kazao da je don Ivančić počiniocima opraštao kao svećenik i kao čovjek te da je to bilo u duhu njegova ponašanja.

Izvor: Agencije