Uhapšeno pet zvaničnika kineske banke u Madridu

Nekoliko desetaka policajaca upalo je u prostorije podružnice ICBC-a u centru Madrida (Reuters)

Petorica zvaničnika Industrijske i trgovinske banke Kine, najveće banke u toj zemlji, uhapšena su u srijedu u Madridu pod sumnjom za “pranje” novca, koji su iz Španije slali u Kinu, saopćila je španska policija.

Nekoliko desetaka policajaca upalo je u prostorije podružnice ICBC-a u centru Madrida, putem koje je, tvrde istražitelji, više španskih i kineskih preduzeća prikrivalo porijeklo novca.

“Istraga je pokazala da je podružnica ICBC-a u Madridu omogućavala krivična djela šverca, neplaćanja poreza Ministarstvu finansija te kršenja prava radnika”, navedeno je u saopćenju policije.

Izbjegavanje poreza

Među uhapšenima su direktor podružnice i još četvero zaposlenika.

Istražitelji sumnjaju na to da su brojne kineske trgovine na taj način izbjegavale plaćanje poreza u Španiji te da je u Kini završilo nekoliko desetaka miliona eura.

Posredstvom te banke novac je išao u oba smjera, budući da su je kineski trgovci koristili za ulaganja u toj mediteranskoj zemlji.

Banka ICBC, koja je 2011. godine otvorila svoju podružnicu u Španiji, saopćila je da poštuje zakon i sarađuje s istražiteljima.

Izvor: Agencije