Ukidanje sankcija Iranu – izazov za Obamu

Odbor za vanjske poslove američkog Senata raspravljat će o novom zakonu koji će, ukoliko bude usvojen, spriječiti Bijelu kuću da ukine sankcije Iranu.

Zbog toga je predsjednik Barack Obama zaprijetio da će iskoristiti pravo veta. Međutim, ukoliko bude dovoljno podrške, Kongres bi ga mogao preglasati.

Obama ne treba odobrenje Kongresa za ukidanje sankcija Iranu – i to je ono što republikanska većina u Kongresu želi promijeniti.

Senator Bob Corker, predsjedavajući Odbora za vanjsku politiku, podržava usvajanje zakona o preispitivanju okvirnog sporazuma sa Iranom.

Ukoliko bude izglasan u tom Odboru, i usvojen u oba doma Kongresa, mogao bi odgoditi, a moguće i eliminirati utjecaj Bijele kuće u ovom slučaju.

Dio demokrata protiv Irana

Predsjednik Obama poručuje da se to neće dogoditi, ali Kongres bi zaista mogao nadglasati veto dvotrećinskom većinom.

Kako bi to postigli, republikanci trebaju podršku najmanje 13 demokrata iz Senata i otprilike njih 40 iz Zastupničkog doma.

Međutim, to nije nemoguće s obzirom na to da su mnoge demokrate u prošlosti imale oštar stav o Iranu.

“Nadamo se da će Kongres slušati pažljivo i postavljati pitanja koja želi, ali isto tako da će nam dati prostora i vremena kako bismo završili važan i jako težak zadatak za našu zemlju“, rekao je američki državni sekretar John Kerry.

Bijela kuća uvjerava zakonodavce sa Capitol Hilla da glasaju protiv takvog zakona. Ipak, ne lobira samo Bijela kuća.

Lobiranja protiv zakona

Kelsey Davenport iz Agencije za kontrolu naoružanja jedna je od onih koja će se sresti sa senatorima.

Pokušat će uvjeriti skeptične da okvirni sporazum zaista ograničava razvoj iranskog nuklearnog programa i povećava američku nacionalnu sigurnost, a to će biti veliki izazov.

„Postoje oni koji su mišljenje o ovom sporazumu formirali mnogo prije nego što je postignut. Mislim da mnogi članovi Kongresa smatraju da ne treba postojati dogovor sa Iranom, jer mu se ne može vjerovati. I za njih, bez obzira na to koliko je dogovor dobar, nikada neće biti dovoljno dobar“, navodi Davenport.

Lobiranje se nastavlja. Ukoliko se usvoji prijedlog ovog zakona, i ako u konačnici postane zakon, omogućit će Kongresu da za 60 dana promjeni historiju.

Godinama svjetske sile pokušavaju dogovoriti konačni sporazum sa Iranom, a to sve se može poništiti u roku nekoliko sedmica.

Izvor: Al Jazeera