Ukidanje Schengena koštalo bi milijarde eura

Svake godine Evropljani u prosjeku ostvaruju 1,25 milijardi putovanja unutar schengenskog prostora (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je kako bi ukidanje Schengena godišnje koštalo između pet i 80 milijardi eura.

Juncker je na Evropskom poslovnom summitu održanom u Briselu, govorio o osnivanju komisije koja štiti zajedničke interese Evrope. Podsjetio je kako su poduzeti značajni koraci na poljima kao što su program pomoći Grčkoj, sporazum o klimatskim promjenama, te digitalno tržište, javlja Anadolija.

“Pokušavamo spasiti Schengen primjenjujući njegova pravila. Ukidanje Schengena koštalo bi godišnje između pet i 80 milijardi eura”, rekao je Juncker i dodao kako se radi na rješavanju izbjegličke krize.

Evropska unija je u maju dozvolila Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj da u narednih šest mjeseci zadrže kontrole na granicama, s ciljem rješavanja priliva izbjeglica i migranata.

U saopćenju iz Evropske unije rečeno je kako kontrole “treba da budu ciljane i ograničene u smislu obima, učestalosti, lokacije i vremena samo na ono što predstavlja ozbiljnu prijetnju radi očuvanja javnog reda i unutrašnje sigurnosti”.

Ranije je njemački ministar unutrašnjih poslova predložio formiranje registra osoba koje ulaze u Schengensku zonu u svrhu borbe protiv terorizma.

Protiv izlaska Britanije iz EU-a

Vezano za referendum koji bi se trebao održati u Velikoj Britaniji,  predsjednik Evropske komisije je kazao on želi da ta zemlja bude članica EU-a u okvirima pravednog sporazuma.

“Sada narod Velike Britanije treba odlučiti. Nadam se da će to dati racionalne rezultate”, smatra Juncker.

Podsjetio je da je nivo nezaposlenosti u Evropskoj uniji najniži u posljednjih pet godina.“Kada se to uporedi sa 2013, to je za više od pet miliona zaposlenih ljudi. Povećavaju se investicije”, istakao je Juncker i dodao kako je za jačanje ekonomije potrebno da članice Unije rade zajedno.

Izvor: Agencije