Ukidanje Šengena bi moglo koštati 110 milijardi eura

Trajno ukidanje zone slobodnog kretanja rezultiralo bi smanjenjem obima prekograničnog turizma i trgovine (EPA)

Trajni povratak na kontrolu granica u Evropi bi zemlje koje su bile dio Šengenske zone otvorenih granica koštao blizu 110 milijardi eura tokom narednih deset godina, saopćio je France Strategie, zvanični institut Francuske vlade.

Šengenski sporazum je centralna tačka evropskih integracija, međutim, pod pritiskom birača, zabrinutih zbog nezapamćenog priliva migranta iz Afrike i s Bliskog istoka, nekoliko vlada je već uvelo privremenu kontrolu na granicama s drugim zemljama EU-a.

Studija instituta France Strategie navodi da bi trajno ukidanje zone slobodnog kretanja rezultiralo smanjenjem obima prekograničnog turizma i trgovine i Evropu koštalo 0,8 posto od ukupne ekonomske proizvodnje u narednih deset godina, prenosi Reuters.

Smanjenje obima trgovine

Francusku bi to koštalo između milijardu i dvije milijarde eura kratkoročno, a deset milijardi eura u narednih deset godina, što je 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda, naveli su autori studije.

“Dugoročno cijena stalne granične kontrole bi bila ekvivalentna porezu od tri posto na trgovinu između zemalja Šengenske zone, što bi dovelo do smanjenja trgovinskog obima između 10 i 20 posto”, piše u studiji.

Šest od 26 članica Šengenske zone, uključujući Njemačku, ponovno su uvele privremenu kontrolu granica zbog dolaska stotina hiljada izbjeglica i migranta u bogate zemlje Evropske unije.

Izvor: Agencije