Ukinut imunitet Branimiru Glavašu

Branimir Glavaš
Branimiru Glavašu Sabor ponovo treba skinuti imunitet kako bi se postupak mogao nastaviti (EPA)

Saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo u petak je, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, skinulo imunitet Branimiru Glavašu (Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje).

Odluku ovog povjerenstva još treba potvrditi Hrvatski sabor.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je da se Glavašu skine imunitet, odnosno dade odobrenje da se protiv njega nastavi voditi kazneni postupak zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenog protiv civilnog stanovništva, naveo je predsjednik ovog povjerenstva Žarko Tušek, kako prenosi Hina.

On je podsjetio da je u tijeku ponavljanje kaznenog postupka protiv Glavaša, jer je, rješenjem Vrhovnog suda Hrvatske, ukinuta prvostupanjska presuda protiv njega.

Sudilo mu se u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”.

Osma godina zatvora

Sabor mu ponovno treba skinuti imunitet kako bi se postupak mogao nastaviti, rekao je Tušek, čiji je prijedlog povjerenstvo prihvatilo bez rasprave i jednoglasno.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na temelju koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud Hrvatske ukinuo je početkom 2015. godine.

Nakon što je u lipnju prošle godine ponovo razmatrao žalbe na prvostupanjsku presudu, u kojima je obrana tražila ukidanje presude, a tužiteljstvo strože kazne, Vrhovni sud je 28. srpnja 2016. godine ukinuo prvostupanjsku presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine počinjene nad osječkim Srbima.

Izvor: Agencije