Ukinut imunitet Tomislavu Sauchi

Tomislav Saucha
USKOK je prikupio dokaze na temelju kojih su u 'aferi Dnevnice' protiv Sauche 'podebljane' optužbe (Pixsell)

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo u četvrtak je udovoljilo zahtjevu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) za dodatnim skidanjem imuniteta nekadašnjem šefu kabineta u vladi Zorana Milanovića, zastupniku Socijaldemokratske partije (SDP) Tomislavu Sauchi, i s pet glasova “za” i tri oporbena “protiv” predložilo Hrvatskom saboru skidanje imuniteta.

Iz redova SDP-a bili su protiv toga i poručili kako imaju “smanjeno povjerenje” u rad Državnog odvjetništva te traže promjenu prakse odlučivanja o skidanju imuniteta.  

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) prikupio je dokaze na temelju kojih su u aferi “Dnevnice” protiv Sauche dodatno “podebljane” optužbe, a istraga je proširena i na njegovu tajnicu Sandru Zeljko, prenosi Hina.

USKOK: ‘Nepripadajući honorar za Zeljko’

Iz novog zahtjeva za skidanjem zastupničkog imuniteta Sauchi proizlazi da je predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, osim sumnji zbog kojih mu je već skinut imunitet, odgovoran za još dva slučaja zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, u kojima mu je pomagala ili ga je na njih poticala bivša administrativna tajnica u uredu premijera Sandra Zeljko.

Kako se protiv zastupnika mogu voditi istrage samo za slučajeve koje odobri parlament, glavni državni odvjetnik predložio je u pismu predsjedniku Sabora Boži Petrovu da se odobri zahtjev USKOK-a.

USKOK sumnja da je Saucha, uz ranije optužbe da je na štetu državnog proračuna pribavio imovinsku korist veću od 540.000 kuna i 1.360 eura (ukupno približno 74.000 eura), Sandri Zeljko omogućio nepripadajući honorar u iznosu 4.300 kuna (576 eura) za prekovremeni rad.

Honorar je, prema tvrdnjama tužiteljstva, uplaćen na ime tajnice u vladi Sunčice Batestin, koja je novac potom prebacila na račun majke Sandre Zeljko.

S obzirom na to da su na honorar plaćani doprinosi i ostala davanja proračun je, prema tvrdnjama USKOK-a, time oštećen za više od 8.600 kuna (1.153 eura).

USKOK tvrdi da je Saucha Sandri Zeljko odobrio honorar jer je zbog ovrha bila u teškoj financijskoj situaciji, a da su bili u dobrim odnosima potkrepljuju i tvrdnjom da ju je nakon odlaska s dužnosti zvao da s njim ode na novo radno mjesto.

U proširenju istrage Saucha i Zeljko osumnjičeni su i za isplatu akontacija za još osam fiktivnih dnevnica savjetnicima bivšeg premijera Milanovića u iznosu 39.140 kuna (5.250 eura).

USKOK tvrdi da su taj novac “međusobno podijelili i zadržali za svoju korist”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković početkom ožujka je potvrdio da je otkriven niz slučajeva u kojima se sumnja u nepravilnosti prilikom isplate dnevnica, uključujući i vrijeme nakon mandata premijera Milanovića.

Plenković je zatražio da Državno odvjetništvo u cijelosti preuzme ovaj slučaj i da se temeljito istraže svi putni nalozi koji su izdavani u Vladi proteklih godina.

Sauchina privatna istraga

Tajnica u Uredu premijera Andreja Plenkovića i glavna svjedokinja u istrazi protiv Sauche o isplatama dnevnica u Vladi nakon toga je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi.

Saucha je tvrdio da su nova saznanja u aferi “Dnevnice” rezultat njegove istrage, nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016. godini.

Sauchi je zbog istrage ranije bio ukinut imunitet te je bio uhićen i pritvoren u istrazi krivotvorenja naloga za službena putovanja zbog opasnosti da bi na slobodi mogao utjecati na sedmero svjedoka u istrazi, a iz istražnog zatvora izašao je sredinom veljače nakon što je USKOK ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.

SDP je ranije najavio da će u četvrtak na sjednici saborskoga Mandatno-imunitetnog povjerenstva glasovati protiv skidanja imuniteta Sauchi dok se ne dokaže da je prvi postupak bio opravdan.

Izvor: Agencije