Ukinut pritvor Jasni Matić

Matić i troje bivših rukovodilaca SIEPA-e optuženi da su budžet Srbije oštetili za više od milion eura (Al Jazeera)

Nekadašnjoj ministrici za telekomunikacije Srbije i nekadašnjoj direktorici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasni Matić, koja je uhapšena krajem marta, ukinut je pritvor prije isteka roka.

Specijalni sud u Beogradu 27. marta odredio joj je pritvor do 30 dana, kao i za još troje bivših rukovodilaca Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije, prenosi Srna.

Ona je trebala bitu puštena tek za nešto više od deset dana, prenose beogradski mediji. Osim Matić, u pritvoru su bili Božidar Laganin, Vesna Perić i Bojan Janković, a kojim je, također, ukinut pritvor.

Tužilaštvo je protiv njih nakon saslušanja pokrenulo istragu zbog zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprijećena kazna zatvora od dvije do 12 godina.

Njima se na teret stavlja da su zloupotrebama u SIEPA-i od 2006. do 2013. godine, neosnovanim isplatama po osnovu “ugovora o nepostojećim autorskim djelima” oštetili budžet Srbije za blizu 120 miliona dinara, odnosno više od milion eura, a za sebe i druge osobe pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara (blizu 783.000 eura).

Bivši direktori

Jasna Matić je bila direktorica SIEPA-e od 2004. do maja 2007. godine. Vesna Perić je bila na istoj poziciji od maja 2007. do juna 2010. godine. Bojan Janković bio je zamjenik direktora od 2007. do 2013. godine, dok je Božidar Laganin na mjestu direktora bio od jula 2010. do novembra 2013. godine.

Matić je za ministricu za telekomunikacije u Vladi Srbije, na čijem je čelu bio Mirko Cvetković, izabrana 7. jula 2008, a isti sektor je, u svojstvu državne sekretarke za digitalnu agendu pri Ministarstvu kulture vodila i u rekonstruisanoj vladi, osnovanoj marta 2011. godine.

Prethodno je bila državna sekretarka za ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, kao kadar G17 plus.

Bila je i specijalna savjetnica potpredsjednika vlade Miroljuba Labusa.

Izvor: Agencije