Ukinuta optužnica protiv Olivera Dulića

Oliver Dulić se, nakon ukidanja optužnice, na svom Twitter profilu zahvalio onima koji bili uz njega "u teškim trenucima" (EPA)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je optužnicu protiv bivšeg ministra životne sredine i prostornog planiranja Srbije Olivera Dulića, njegovog saradnika Nebojše Janjića i direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću Nuba Invest.

Optužnicu je 11. aprila podiglo Tužilaštvo za organizovani kriminal, a potvrdio Specijalni sud 17. maja.

Apelacioni sud naložio je u petak Specijalnom sudu da ponovo preispita optužnicu, navodeći da je rješenje donijeto uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka.

Sud je ukazao da nisu jasni razlozi dati u obrazloženju prvostepenog rješenja o “tome da skup činjenica navedenih u optužnici, koje proizlaze iz dokaza prikupljenih u predistražnom i istražnom postupku, neposredno potkrepljuju postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni kao saizvršioci počinili produženo krivično djelo koje im se stavlja na teret”.

Specijalni sud može, pored ostalog, da optužnicu ponovo potvrdi, da je vrati Tužilaštvu na dopunu, da je odbaci ili odbije.

Dulić je u petak, nakon ukidanja optužnice, na svom Twitter profilu napisao: “Hvala svima koji su bili uz mene i porodicu u ovom teškom periodu i verovali u moju čestitost. Ovo nije kraj, ali sada verujem da pravde ima. Nuba afera je laž i zakon nije kršen“, prenosi Tanjug.

Detalji optužnice

Dulić i njegovi saradnici terete se da su investitoru Nuba Invest iz Beograda nezakonito izdali prvo saobraćajno-tehničke uslove, potom lokacijske dozvole, zatim saglasnosti i, na kraju, građevinske dozvole i pored upozorenja zaposlenih u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja, kao i preduzeću Putevi Srbije, a da za to nisu ispunjeni propisani uslovi.

Izdavanjem zahtijevanih dozvola investitoru Nuba Invest omogućeno je da pristupi izgradnji optičke mreže na putnom zemljištu na državnim putevima kojima upravljaju Putevi Srbije i to na najvažnijim magistralnim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Pored toga, u postupku odlučivanja o zahtjevima Nuba Investa, oni su tog investitora stavili u povlašteni položaj u odnosu na sve druge zainteresirane investitore koji su se obraćali istim zahtjevima Ministarstvu i Putevima Srbije, jer su za razliku od njih zahtijevali da dostave svu potrebnu dokumentaciju koja je inače i propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonu o javnim putevima. 

Skupština Srbije je 8. oktobra 2012. ukinula imunitet Duliću, a nedugo potom on je podnio ostavku na poslaničku funkciju u Parlamentu kao kadar Demokratske stranke. 

Izvor: Al Jazeera i agencije