Ukinuta smrtna kazna Mursiju

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta svrgnut je u vojnom udaru u julu 2013. (EPA)

Egipatski kasacioni sud ukinuo je smrtnu kaznu izrečenu svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju, javljaju agencije Reuters i AFP.

Sud je naložio ponavljanje suđenja, javio je Reuters pozivajući se na sudske izvore.

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, Muhamed Mursi, svrgnut je u vojnom udaru u julu 2013, godinu dana nakon preuzimanja predsjedničke funkcije.

Višestruka odgovornost

Egipatski sud potvrdio je u oktobru dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu Mursiju, što je prva pravosnažna presuda prema optužnici koja ga tereti za ubistvo demonstranata tokom 2012. godine.

Mursi, svrgnuti egipatski predsjednik, suočava se sa krivičnom odgovornosti koja obuhvata “odavanje državnih tajni Kataru, udruživanje sa palestinskom grupom Hamas i organiziranje bijega iz zatvora tokom 2011. godine”.

Mursi se suočava sa još dva suđenja – za vrijeđanje sudstva i špijuniranje.

Sud u Egiptu je krajem prošle godine potvrdio smrtnu presudu Mursiju. Zajedno s desetinama drugih ljudi, osuđen je za masovni bijeg iz zatvora tokom revolucije 2011.

Mursi se na ranijem suđenju pojavio u crvenom zatvoreničkom odijelu, koje prema egipatskim zakonima nose osuđenici na smrt

Amnesty International je osudio presudu Muhamedu Mursiju, rekavši da ona odražava “žalosno stanje pravosudnog sistema zemlje”.

“Smrtna kazna je postala omiljeni instrument egipatskim vlastima u borbi protiv političke opozicije”, rekao je ranije Said Boumedouha iz Amnesty Internationala.

Stotine presuda

Mursi, viši čelnik Muslimanske braće, pobijedio je na prvim slobodnim izborima 2012. godine, više od godinu dana nakon što je u protestu svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

U zatvoru se nalazi 27 optuženih, uključujući Mursija, dok je ostalima, među kojima je vjerski vođa iz Katara Yusuf al-Qaradawi, suđeno u odsustvu.

Vlasti su uhapsile hiljade čelnika i članova Muslimanske braće od svrgavanja Mursija 2013. godine.

Stotine članova tog pokreta su osuđene na smrt, iako su se mnogi žalili i uspjeli pobiti prvobitne optužnice.

U najsmrtonosnijem takvom obračunu, najmanje 817 demonstranata ubijeno je na trgu Rabaa al-Adawiya u Kairu kada su snage sigurnosti otvorile vatru na Mursijeve pristalice koje su sjedile na trgu.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) tada je saopćila da se vjerovatno radi o „zločinima protiv čovječnosti“.

Izvor: Al Jazeera i agencije