Ukinuta uzbuna o napadu u Minhenu

Upozorenje o mogućem napadu izdato je neposredno pred ponoć (EPA)

Njemačka policija ukinula je danas uzbunu za postojanje prijetećeg napada u Minhenu.

“U cjelini rekao bih da je situacija u Minhenu onakva kakva je bila prije opasnosti od napada”, izjavio je novinarima šef minhenske policije Hubertus Andre, prenio je AFP.

Andre je prethodno izjavio da je Njemačka dobila dojavu nekoliko sati prije ponoći da borci iz Iraka i Sirije planiraju da izvedu napade u Minhenu, ali policija još nije uspela pronaći osumnjičene niti je sigurna da se oni nalaze u Njemačkoj, izjavio je on.

Andre je rekao da su njemački zvaničnici primili “veoma konkretnu” dojavu o tome da su planirani samoubilački napadi na željezničkoj stanici u južnom njemačkom gradu u ponoć, prenio je Reuters.

“Rekli su nam imena. Ne možemo da kažemo da li su (osumnjičeni) u Minhenu niti u Njemačkoj”, rekao je Andre.

Otvorene željezničke stanice

Dvije željezničke stanice, koje su noćas bile evakuirane u Minhenu, nakon što je na Twitteru njemačka policija objavila da postoje nagovještaji “planiranog terorističkog napada”, danas su ponovo otvorene za saobraćaj nakon nekoliko sati, pošto je utvrđeno da za prijetnju ne postoje dokazi.

Vozovi sada ponovno mogu koristiti glavnu željezničku postaju u Minhenu, kao i drugu u okrugu Pasing, kazala je glasnogovornica policije, dodavši da će službenici i dalje provoditi nasumične provjere pojedinaca.

Njemačka je dobila informaciju od obavještajne službe druge države da grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) planira izvesti napad u Minhenu sa čak do sedam bombaša samoubica, saopćili su danas njemački zvaničnici na konferenciji za novinare, prenio je Reuters.

Oni nisu naveli od koje države su dobili informacije, ali je njemačka televizija izvijestila, pozivajući se na neimenovani izvor, da su informacije dobijene od Francuske.

“Vjerujem da je odluka bila opravdana, jer smatram da ne možemo da snosimo nepotrebne rizike kada se suočavamo sa konkretnim prijetnjama, konkretnim lokacijama i konkretnim vremenom”, izjavio je Bavarski ministar unutrašnjih poslova, Joachim Herrmann na konferenciji za novinare.

Upozorenja građanima

Njemački zvaničnici potvrdili su prethodno da posjeduju informacije o tome da je ISIL planirao samoubilačke napade u Minhenu tokom dočeka Nove godine.

Policija je zbog toga na Twiteru upozorila građane da izbjegavaju velika okupljanja i glavnu željezničku stanicu, kao i stanicu u Pasingu.

Njemački mediji prenijeli su da je policija navela da ima “konkretne dojave”, kao i da potencijalni napadači dolaze iz “islamističkog” okruženja.

Upozorenje je izdato neposredno pred ponoć.

Uprkos policijskim upozorenjima, hiljade ljudi je na ulicama Minhena uz vatromet dočekalo Novu godinu.

Pošto su evakuirane, obje te željezničke stanice bile su nekoliko sati zatvorene i isključene iz saobraćaja.

Otkazivanje nogometnog meča

Njemačka policija je 17. novembra otkazala nogometni meč u Hanoveru između Njemačke i Holandije, tek nekoliko sati pred početak utakmice, zbog straha od planiranog bombaškog napada.

To je bilo svega četiri dana poslije napada u Parizu, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Poslije otkazivanja, njemački vladini zvaničnici imali su problema da pruže uvjerljivo objašnjenje za otkazivanje meča, rekavši samo da je to bila ispravna odluka.

U vezi sa tim, nije bilo nikakvog hapšenja, niti je nađen bilo kakav eksploziv.

Kancelarka Angela Merkel odbacila je pritiske da smanji priliv izbjeglica u Njemačku, što je, tvrde kritičari, omogućilo ISIL-u da prokrijumčari napadače da bi izveli napade u Evropi.

U nastojanju da umiri te brige, vlada je najavila da će od 1. januara početi da važi nova procedura za tražioce azila iz Sirije, kojima je dosad taj status gotovo automatski odobravan.

Izvor: Agencije