Uklonjena riječ genocid sa mezarja Stražište

Radnici komunalnog preduzeća iz Višegrada i predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Višegrad, predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković, uz najavljenu asistenciju policije, u četvrak ujutro su izvršili uklanjanje riječi ”genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom rata u Bosni i Hercegovini na mezarju Stražište u tom gradu.

Blizu 100 pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, među kojima i pripadnici specijalne jedinice s ”fantomkama”, učestvovalo je u uklanjanju riječi ”genocid”, prenosi Anadolija.

Pripadnici policije bili su u i oko mezarja Stražište i nikome nisu dozvolili pristup, pa ni novinarskim ekipama koje su namjeravale snimiti navedenu intervenciju.

“Nama spomenik ne smeta, ali ta riječ koja stoji na njemu izuzetno smeta većem dijelu građana Višegrada”, izjavio je nakon uklanjanja riječi “genocid” Slaviša Mišković, načelnik opštine Višegrad.

Rasprava o Zakonu o prebivalištu

Događaje u Višegradu osudili su i delegati iz Kluba Bošnjaka Doma naroda državnog Parlamenta.

Smatraju da je ukljanjanje napisa “genocid” anticivilizacijski čin koji je najbolji pokazatelj u kakvom stanju žive povratnici.

Također su razgovarali i o sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, na čijem dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu.

Povratničke grupe Bošnjaka pozvale su bošnjačke delegate da bojkotuju sjednicu. Prethodno su se bošnjački delegati žalili na vitalni interes, kada je riječ o toj zakonskoj izmjeni, ali je Ustavni sud BiH odbio žalbu kao neosnovanu.

Halid Genjac, delegat iz Stranke demokratske akcije, najavio je kako su tri delegata iz kluba Bošnjaka spriječena da dođu na sjednicu, te su zbog toga tražili njeno odgađanje.
 

On je naveo da lokalna vlast ne pravi razlike među stanovnicima Višegrada.

Mišković je naglasio da vlasti RS-a uvažavaju sve žrtve, osuđuju sve one koji su izvršili zločine, ali da osuđuju i one koji u “ovakvoj, tolerantnoj atmosferi žele da naruše atmosferu u Višegradu”.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Suljo Fejzić kazao je za Al Jazeeru kako je uklanjanjem riječi “genocid” narušen jedan entitetski i jedan državni zakon. 

“Jutrošnje djelo je prekršilo Zakon o slobodi vjera i pravima i položajima crkve i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Član 12. stav 2. kaže: ‘Crkve i vjerske zajednice posjeduju vlastitu imovinu i imovinska prava kojima slobodno raspolažu i upravljaju. Takođe i Zakon o komunalnoj djelatnosti RS-a u članu 28. kaže da ‘IZ ima pravo da određuje i propisuje ono što će se napisati na nadgrobnim spomenicima’. A ovo je imovina Islamske zajednice kojom oni raspolažu i jedini su vlasnici te imovine”, rekao je Fejzić.

Ponuda načelnika

Hikmet Karčić, predsjednik Udruženja Ćuprija, kazao je za Al Jazeeru da su predstavnici udruženja pregovarali u dva navrata s načelnicima opštine Višegrad, bivšim Tomislavom Popovićem i aktuelnim Slavišom Miškovićem, pri čemu im je nuđeno da Udruženje ukloni riječ “genocid” sa mezarja Stražište, a u zauzvrat mogu tražiti šta god žele.

Karčić je rekao kako je Udruženje ponudilo da ukloni riječ “genocid” u zamjenu za informaciju o masovnim grobnicama i da je to jedini uslov na koji bi pristali, ali da su oba načelnika odbila pristati na takav dogovor.

Karčić je kazao kako je Popović rekao da bi radije izgubio političku karijeru nego izdao svoj narod.

Nedim Jahić, koordinator za ljudska prava Udruženja Prvi mart, za Al Jazeeru je kazao da su jutrošnja dešavanja nešto što se pripremalo skoro od samog postavljanja spomenika, s obzirom na to da su općinske vlasti Višegrada, tačnije Srpska demokratska stranka, oduvijek i otvoreno smatrale kako ovaj ne treba da stoji tamo, te da da cijeli spomenik treba ukloniti kao takav.

“Ono što mene iznenađuje jeste to što prije svega bošnjački politički lideri, ne samo oni u lokalnoj zajednici, već i oni koji se danas nalaze u Sarajevu na ključnim pozicijama, nisu reagirali na vrijeme. Pitajte nekog od naših lidera da li je u protekla tri mjeseca dolazio u Višegrad ili razgovarao s nekim o ovome. Teško mogu da vjerujem da možemo naći nekoga ko se bavi ovim pitanjem.”

Presedan MUP-a

“Problem je činjenica da ovo predstavlja presedan u kojem se sada smatra da organi MUP-a RS-a mogu da uđu u mezarje, mogu da uđu na mjesta koja su spomen-obilježja, na memorijale žrtava i mogu da mijenjaju historiju i historijski utvrđene činjenice onako kako oni smatraju da njima odgovara i kako se, zapravo, danas djeca u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske uče o onome što se desilo od 1992. do 1995. godine”, ocijenio je Jahić. 

Jahić je komentirajući izjavu Miškovića da riječ “genocid” smeta većem dijelu stanovništva Višegrad rekao Al Jazeeri da se ne mogu uklanjati historijski utvrđene činjenice samo zato što one smetaju velikoj većini građana, pogotovo kad se uzme da je etnička struktura te velike većine građana u Višegradu nastala upravo na onome čemu se oni danas protive.

“Ne govoreći tu da postoji kolektivna krivica onih koji danas žive u Višegradu, ali je istina da postoji kolektivna odgovornost i da sve dok velika većina građana Višegrada bude negirala razmjere zločina koji su se dogodili u tom gradu, ne možemo očekivati ni povratak, a i ne možemo njih kao takve uzimati za bilo kakvu legitimnu stranu u bilo kakvim pregovorima o spomenicima, o suočavaju sa prošlošću, o tranzicijskoj pravdi u tom gradu, ali i u Bosni i Hercegovini kao cjelini”, poručio je Nedim Jahić. 

Odluka o uklanjanju riječi ”genocid” trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013. godine, ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se nalazi spomen-obilježje žrtvama, prenosi Anadolija.

Uklanjanje riječi ”genocid”, koja je sporna vlastima Višegrada, bilo je zakazano u osam sati, ali su na mjesto događaja izašli sat ranije, te obavili navedeni zadatak, prenosi Anadolija.

Kada su predstavnici porodica žrtava i IZ u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno.

Pokretanje prijave

Predsjednik Medžlisa IZ Višegrad Bilal Memišević najavio je pokretanje prijave protiv MUP-a RS-a i nadležnog inspektora zbog neovlaštenog ulaska u privatni posjed.

Ogorčena predsjednica udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić kazala je da će višegradske žrtve sada na nadgrobnom spomeniku (nišanu) svake žrtve u Višegradu staviti riječ genocid.

Rekla je da je ovo kukavički čin vlasti u Višegradu, dodavši da se u tom gradu ponavlja 1992. godina.

Iz Udruženja su ranije rekli da su ove metode Srpske demokratske stranke, koja je ponovo preuzela vlast u Višegradu, dobro poznate Bošnjacima iz 1992. godine.

U IZ u BiH, koja je formalno-pravno vlasnik mezarja na kojem se nalazi spomen-obilježje, u srijedu su bh. medijima kazali da će svaki nasilni ulazak u taj prostor smatrati povredom autonomije i udarom na vjersku zajednicu, jer se ne radi o javnoj površini, kako se navodi u rješenju lokalne inspekcije.

Dalje tvrde kako opštinska vlast u Višegradu primjenjuje dvostruke aršine kada su u pitanju spomen-obilježja u ovom gradu, podsjećajući na spomenik dobrovoljcima iz Rusije, koji su stradali tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” dala je punu podršku udruženjima “Višegrad 92” i “Žena – žrtva rata”.

Na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine, kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše “Svjedoci istine”, a na drugoj strani “Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu”.

Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra “Stražište”, koje je Udruženje Ćuprija iz Višegrada počelo u saradnji s Medžlisom IZ-a Višegrad.

Osuda iz 36 organizacija

Koordinacija 36 bošnjačkih nevladinih organizacija osuđuje čin uklanjanja riječi “genocid” sa spomen-obilježja u Višegradu.
Licemjernost i demonstraciju “sile” višegradskih vlasti najbolje pokazuje činjenica da su uklanjanje tog natpisa, zakazanog za 8:00 sati, izvršili sat ranije, prije nego što je bilo ko došao da spriječi najavljenu akciju, navodi se u saopćenju Koordinacije.

“U Višegradu se desio genocid, što je i potvrđeno u presudama Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju višegradskim katilima Milanu i Sredoju Lukiću, koji su osuđeni na doživotni zatvor, odnosno na 30 godina zatvora.

Višegradske vlasti ne samo da negiraju genocid, već nastoje spriječiti bilo kakvo sjećanje na žrtve genocida i jutrošnji potez ide u prilog tome. Tokom genocida su višegradski Bošnjaci bili izloženi zlostavljanju, mučenju u logorima, ubijanju, spaljivanju, a danas su izloženi ponižavanju od onih istih i njihovih istomišljenika koji su počinili genocid”, navodi se u saopćenju.

Koordinacija poziva Bošnjake, bošnjačke političare, intelektualce, nacionalne institucije i bošnjačke nevladine organizacije da ne dozvole da se počinioci genocida ismijavaju nad krvlju i životima ubijenih Bošnjaka u Višegradu i živom spaljenom bezimenom djevojčicom starom 24 sata u kući “živa lomača” Sumbule Zebe.

“Pozivamo na odgovornost bošnjačke političare, koji učestvuju u vlasti u Višegradu i u RS-u, kao i u institucijama Bosne i Hercegovine, da svim pravnim sredstvima zaustave ponižavanje i progon bošnjačkih povratnika i zatiranja sjećanja na žrtve genocida. Progoniteljima i nasljednicima Miloševićeve i Karadžićeve politike poručujemo da se Bošnjaci nikada neće odreći istine i pravde, niti bilo kojeg centimetra svoje domovine”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije