Ukopano 46 žrtava iz Suve Reke i Male Kruše

Jahjaga je izjavila da je ovo tužan dan za Kosovo, ali da će porodicama biti lakše, jer će 'kosti ovih mučenika počivati u kosovskoj zemlji' (Anadolija)

U Suvoj Reci i Maloj Kruši kod Orahovca u srijedu su sahranjeni posmrtni ostaci 46 Albanaca ubijenih u ratu na Kosovu, koje je identificiralo osoblje Odjeljenja za sudsku medicinu u Prištini.

Posljednju počast ubijenima, pored velikog broja građana, odali su i najviši kosovski zvaničnici, predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaci, prenosi agencija Anadolija.

U Maloj Kruši je sahranjeno 19 osoba ubijenih u masakru koji se dogodio 26. marta 1999. godine, kada su su srpske snage ubile 112 dječaka i muškaraca iz sela Velika i Mala Kruša, od koji se 67 još vodi kao nestalo.

U Suvoj Reci je sahranjeno 27 osoba, od kojih su 24 člana porodice Berisha, dok su ostali iz porodica Bytyqi i Krasniqi.

Kako izvještava reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, članove porodice Berisha je srpska policija 1999. godine u Suvoj Reci zatvorila u jednoj pizzeriji, nakon čega je pucala na njih i bacala ručne granate.

Tada je ubijeno 48 osoba, među njima deseci djece.

Njihovi posmrtni ostaci premještani su na nekoliko lokacija.

Srpske snage su neke od žrtava odvezle i ukopale kod aerodroma u Batajnici, u blizini Beograda, dok su druge pronađene u masovnim grobnicama na Kosovu.

Bolan događaj

Jahjaga je izjavila da je danas tužan dan za Kosovo, ali da će porodicama biti lakše, jer će “kosti ovih mučenika počivati u kosovskoj zemlji”.

“Sahrana članova porodica, koje su bez milosti masakrirale vojne i paravojne snage srpskog okupatora težak je i bolan događaj. Ipak, pored toga što je težak i bolan, ovaj događaj je i saučešće za porodice i za sve one koji su izgubili svoje najmilije, koji od sada pa nadalje imaju svoje vječno mjesto na Kosovu”, kazala je.

Ona je istakla da se “s ponosom sjećamo žrtve svih muškaraca i žena da bi mi danas bili slobodni i sa sigurnom budućnošću ka euroatlantskim integracijama i uz vječito prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

Thaci je kazao da su masakri koji su se dogodili u Maloj Kruši i Suvoj Reci najbolji dokazi da su srpske vojne i paravojne formacije počinile zločin protiv čovječnosti.

“Institucije države Kosovo nastavit će biti uporne da se pronađu i vrate ostaci svih nestalih osoba. Tražit ćemo da nas u vezi s ovim pitanjem podrže i SAD i Evropska unija”, izjavio je premijer Kosova.

Evropski parlament će, prema riječima Thacija, uskoro usvojiti rezoluciju kojom će se tražiti od Srbije da otvori mjesta za koja se sumnja da su masovne grobnice u kojima su tijela ubijenih Albanaca.

Memorijalni centar

Kovčezi s posmrtnim ostacima, od kojih neki nisu ni kompletirani, prije sahrane su bili izloženi u sportskoj Sali u Suvoj Reci, a na posljednje odredište prenijeli su ih pripadnici Sigurnosnih snaga Kosova.

Na mjestu na kome su sahranjena 24 člana porodice Berisha bit će podignut memorijalni centar, a tu će biti sahranjeno i ostalih 25 članova te porodice, koji su još među gotovo 1.700 nestalih lica sa Kosova.

Ubistva u Suvoj Reci i zapadnom selu Mala Kruša su među najgorim na Kosovu, zbog kojih je Haški tribunal podigao optužnice za ratne zločine protiv nekadašnjih zvaničnika Srbije, uključujući bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića.

Više od 1.000 ljudi na Kosovu još se vode kao nestali, a većina su Albanci.

Izvor: Al Jazeera i agencije