Ukradeni novac zamjenjivao listovima knjiga

Tužilaštvo u Tirani nastavilo je ispitivanje članova Nadzornog odbora Centralne banke Albanije, nakon krađe blizu pet miliona eura iz trezora. U pritvoru je 19 zaposlenika, uključujući guvernera.

Reporter Al Jazeera Avni Ahmetaj kaže da je novac iznošen iz zgrade u kojoj se nalaze gotovinske rezerve Albanije. Ardian Birtaj kaže da je iznosio milione eura.

Birtaj, koji je bio odgovoran za gotovi novac u banci, priznao je da je godinama u trezoru zamenjivao novčanice listovima starih knjiga. U toaletu je sakrivao novac ispod odjeće i tako za četiri godine uspio iz banke iznijeti više od 700 miliona leka, što je blizu pet miliona eura.

Krajem jula ove godine Birtaj se predao policiji i priznao da je krao. Imao je sva tri ključa od sefa, a istražioci su pronašli niz nepravilnosti u kretanju novca. Kažu da zvaničnici banke nisu preduzeli nikakve mjere da se to spriječi.

Peticija za smjenu guvernera

Uslijedili su protesti građana. Basir Collaku je bio jedan od organizatora koji su pokrenuli peticiju za smjenu guvernera Centralne banke Ardiana Fullanija.

“Zahtijevali smo i još zahtijevamo da se kazne počinioci ovih djela. Narod treba znati šta se desilo s njegovim novcem i ko bi trebao čuvati čuvare, čiji je posao da brinu o našim parama. Zahtijevamo da znamo gdje je naš novac, da se on vrati i da se počinioci kazne. Smatramo da bi i građani, i visoki zvaničnici trebali biti isti pred zakonom”, kaže Collaku.

Više od mjesec nakon otkrivanja pljačke te hapšenja 17 radnika banke, i guverner Fullani i šefica inspekcije našli su se iza rešetaka.

“Tužilaštvo Tirane zaključilo je da dva visoka zvaničnika te institucije nisu obavila svoj posao. Time su ugrozili sigurnost novca koji se nalazi u Centralnoj banci Albanije”, rekla je Fiorida Ballauri iz Tužilaštva.

Odluka suda da se guverneru odredi mjera pritvora je bez presedana, kaže njegov advokat, koji je u utorak predao žalbu Apelacionom sudu.

Više u videozapisu…

Izvor: Al Jazeera