Ukrajina: Brojni civili poginuli u sukobima

Borbe se odvijaju u pobunjeničkom uporištu Donjecku i obližnjoj Horlivki (AP)

Najmanje tri civila poginula su u srijedu u zračnim napadima ukrajinskih snaga na pobunjeničko uporište Donjeck, objavili su gradski zvaničnici, a ljudi iz obližnjeg grada Horlivka prenose da je 33 civila ubijeno i 129 ranjeno u topničkim napadima u proteklih nekoliko dana, prenose svjetske agencije.

Ukrajinska vojska saopćila je kako je u posljednja 24 sata izgubila 18 vojnika, dok ih je 54 ranjeno, prenosi DPA.

Holandski premijer Mark Rutte danas je naredio prekid potrage za posmrtnim ostacima žrtava pada aviona Malaysia Airlinesa u istočnoj Ukrajini, rekavši da je stanje na terenu previše opasno.

Rutte je na konferenciji za novinare u Hagu pohvalio napore tima istražitelja i obećao porodicama žrtava da će potraga u određenom trenutku biti ponovo pokrenuta, prenosi AP.

Na istoku Ukrajine, ukrajinski vojnici i proruski separatisti bore se za nadzor nad nekoliko gradova, a Zapad izražava zabrinutost zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom.

Specijal: Kriza u Ukrajini

„Oluja se nadvila nad gradom, ali mi smo spremni“, rekao je separatistički vođa u Donjecku Sergej Kavtaradze.

Ukrajinske snage nedavno su pojačale napore da zauzete gradove vrate pod svoj nadzor, ali vojni vrh tvrdi da se ne radi o općoj ofanzivi, prenosi Reuters.

Istovremeno, NATO je upozorio da gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom predstavlja „opasnu situaciju“ i da bi Moskva, pod izgovorom mirovne misije mogla poslati snage u tu zemlju.

„Nećemo nagađati šta Rusija smjera, ali vidimo što Rusija radi na terenu i to je vrlo zabrinjavajuće“, rekla je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu, dodajući da je na granici 20.000 ruskih vojnika.

Zbog toga u četvrtak u Kijev dolazi generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen, najavljeno je iz Ureda ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

SAD optužuje Rusiju

Rusija je na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o stanju u Ukrajini pozvala na hitne mjere za ublažavanje humanitarne krize na istoku Ukrajine, ali su predstavnici SAD-a otvoreno poručili da Moskva snosi dio odgovornosti za patnju tih ljudi.

Najnoviji podaci pokazuju da je samo tokom posljednjeg mjeseca svoje domove na istoku Ukrajine, bježeći od intenzivnih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga na tom području, napustilo blizu 58.000 ljudi, prenijela je agencija AFP.

“Kad govorimo o humanitarnoj situaciji ne možemo zanemariti činjenicu da Rusija može to sve zaustaviti. Najsigurniji način da se okonča nasilje je da zvanična Moskva obustavi priliv boraca, oružja i novaca iz Rusije na istok Ukrajine”, izjavila je zamjenica američkog ambasadora pri UN-u Rosemary DiCarlo.

Humanitarna pomoć

Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti, koju je sazvala Rusija, najviši zvaničnik UN-a za humanitarnu pomoć John Ging je izvijestio da se humanitarna situacija na istoku Ukrajine pogoršava i da su “neophodne hitne mjere”.

Optužujući Kijev da ignorira pozive civila upomoć, ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin je situaciju na istoku Ukrajine opisao kao katastrofalnu i pozvao da agencije UN-a tamo pošalju humanitarnu misiju.

“Situacija na istoku, posebno u Lugansku i Donjecku, katastrofalna je”, rekao je Čurkin i dodao da Rusija tamo želi poslati humanitarni konvoj u saradnji s Crvenim križom.

“Rusija poziva međunarodnu zajednicu da preduzme hitne mjere za poboljšanje humanitarne situacije na istoku Ukrajine”, kazao je Čurkin.

Reagirajući na taj apel ruskog predstavnika, DiCarlo je odgovorila da se agencije UN-a već nalaze na terenu i da pomažu civilima koji su ostali bez pitke vode, električne energije i medicinskog materijala.

Destabilizirajuće aktivnosti

Ona je optužila Rusiju da povećava broj vojnika na granici s Ukrajinom i da podstiče tenzije planovima za održavanje vojnih vježbi.

“Ponovo zahtijevamo da Rusija obustavi ove destabilizirajuće aktivnosti”, rekla je zamjenica ambasadora SAD-a pri UN-u.

Rusija i SAD se stalno spore u vezi s konfliktima na istoku Ukrajine, pri čemu zvanični Washington optužuje Moskvu da podržava proruske snage koje se bore protiv snaga ukrajinske vojske na istoku zemlje.

Prema podacima UN-a, u sukobima na istoku Ukrajine od sredine aprila poginulo je najmanje 1.367 ljudi.

Izvor: Agencije