Ukrajina će Rusima suditi za terorizam

Rusija od početka odbacuje bilo kakvu vojnu umiješanost u sukob (Getty Images)

Ukrajina će dvojici zatvorenih ruskih vojnika suditi za terorizam, saopćile su vlasti u Kijevu.

Ukrajina je u ponedjeljak prikazala videosnimak dvojice muškaraca koje je zatvorila nakon jučerašnjih sukoba, nazvavši ih ruskim vojnicima.

Ukrajinci će iskoristiti hapšenje dvojice Rusa kako bi ponovno optužili Rusiju za direktnu umiješanost u sukob na istoku Ukrajine uprkos primirju potpisanom u februaru.

Rusija od početka odbacuje bilo kakvu vojnu umiješanost u sukob.

Špijunska misija

Na videosnimku objavljenom na internetskim stranicama ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova jedan se zatvorenik predstavio kao Aleksander Aleksandrov te kazao da je u špijunskoj misiji u Ukrajini i da je dio grupe od 14 članova specijalnih snaga iz ruskoga grada Togliattija.

Aleksandrov je rekao da je njegova grupa bila u misiji izviđanja blizu linije razdvajanja.

„Otkrili su nas. Ranjen sam u nogu i pokušao sam pobjeći. U grupi je bilo 14 članova. Tamo smo bili četiri-pet dana“, rekao je.

“Vodstvu Ruske Federacije ovaj incident neće biti baš jednostavno objasniti. Neće moći kazati da su se i ovi momci izgubili”, kazao je vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

Time je podsjetio na sličan incident koji se dogodio ranije i tadašnje objašnjenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Hapšenje i mogući sudski progon dvojice Rusa uslijedio je u trenutku kada Sjedinjene Američke Države i njihovi evropski saveznici pritišću Moskvu da potpuno primijeni mirovni sporazum iz Minska.

Od početka sukoba na istoku Ukrajine ubijeno je više od 6.100 ljudi.

Izvor: Agencije