Ukrajina dočekala ratne zarobljenike

Ukrajinska vlada i proruski separatisti razmijenili su gotovo 370 zarobljenika u blizini grada Donjecka, koji je pod kontrolom proruskih snaga. To je najveća razmjena u 8 mjeseci, koliko traju sukobi na istoku Ukrajine.

Mirovni pregovori u bjeloruskom glavnom gradu Minsku odgođeni su do daljnjeg.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik poželio je dobrodošlicu kući ratnim zarobljenicima. Razmijenjeni su za proruske borce. Ovo je ujedno i dobar propagandni potez za Petra Porošenka, predsjednika koji pokušava ujedniti razjedinjenu zemlju.

“Kažem vam da je meni, kao vašem predsjedniku, kao običnom građaninu, srce ispunjeno srećom što ćete dočekati Novu godinu, kako sam i obećao, s vašim porodicama i braćom iz vojske, da ćete raditi što smo tako dugo čekali. Zahvalni smo što vas imamo”, istakao je Petro Porošenko, ukrajinski predsjednik.

Osjećaji olakšanja

Prevladavaju osjećaji olakšanja, ali i tuge zbog onih koji su još u zarobljeništvu. Nije poznato koliko je još ratnih zarobljenika. Ukrajinska vojska kaže da separatisti drže još skoro 600 njihovih vojnika.

“Lijepo je što nas je Predsjednik dočekao. Hvala za sve što ste učinili za naše oslobađanje. Nadamo se da će i naši prijatelji koji su još zatočeni biti pušteni uskoro”, kaže jedan od oslobođenih Ukrajinaca.

Više od četiri i po hiljade ljudi poginulo je tom ratu. A primirje je krhko.

Kijev kaže da se bori protiv, kako kaže, ruskog utjecaja. Moskva je oduvijek negirala da podržava i naoružava pobunjenike koji još kontroliraju dijelove Istočne Ukrajine. Ruski predsjednik nedavno je potpisao novu vojnu doktrinu, nazivajući proširenje NATO saveza ključnim vanjskim rizikom.

Ruska aneksija Krima u martu ove godine također je uzrok velike ljutnje u Kijevu. Ukrajinska željeznica otkazala je vozove za Krim, navodeći sigurnosne razloge.

Ova razmjena zarobljenika mali je korak prema pomirenju. A za porodice puštenih znači malo nade u ovom gorkom i smrtonosnom ratu.

Izvor: Al Jazeera