Ukrajina i Rusija 27. februara pred Evropskim sudom zbog Krima

Ukrajina tvrdi da su njena vojna lica, službenici organa za provođenje zakona i civili ubijeni uslijed pripajanja Krima Rusiji (Arhiva)

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu zakazao je za 27. februar javnu sjednicu u slučaju u kojem Ukrajina tvrdi da je Rusija na Krimu povrijedila niz prava garantiranih Konvencijom o ljudskim pravima.

Nakon što na javnoj sjednici sasluša predstavnike obje strane, Veliko vijeće Evropskog suda nastavit će razmatranje slučaja bez prisustva javnosti, navodi se u saopćenju Evropskog suda, koje prenosi Tanjug.

Odluka će, kako se dodaje, biti donesena kasnije.

‘Samozvana autonomna republika’

Predstavku protiv Rusije Ukrajina je podnijela 13. marta 2014, a Evropski sud odmah potom naložio je privremene mjere, pozvavši obje strane da se suzdrže “od mjera, posebno vojnih akcija, koje bi mogle dovesti do kršenja prava prema civilima”.

Ta mjera i dalje je na snazi.

Vlada Ukrajine u svojoj predstavci tvrdi da je Rusija od 27. februara 2014. preuzela efektivnu kontrolu nad “samozvanom Autonomnom Republikom Krim”, sastavnim dijelom Ukrajine, i da je kontrolirala situaciju, koja je rezultirala brojnim kršenjima Konvencije o ljudskim pravima.

Također tvrdi da su prekršaji rezultat “opće administrativne prakse Rusije”.

Ukrajinska vlada smatra da je Rusija svojim postupanjem prekršila Konvenciju o ljudskim pravima, odnosno pravo na život, zabranu nečovječnog i degradirajućeg postupanja, pravo na slobodu i sigurnost, pravo na pošteno suđenje, pravo na poštivanje privatnog života, pravo na religiju, pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodu okupljanja i udruživanja, pravo na efikasan pravni lijek, zabranu diskriminacije, zaštitu imovine, kao i pravo na slobodu kretanja.

‘Mučenje i zlostavljanje civila’

Konkretno, Ukrajina tvrdi da su njena vojna lica, službenici organa za provođenje zakona i civili ubijeni uslijed navodnog nezakonitog pripajanja Krima (Rusiji), navodi se u saopćenju Evropskog suda i dodaje da podnosilac predstavke dalje nabraja slučajeve mučenja i drugih oblika zlostavljanja civila i proizvoljnih hapšenja.

U saopćenju Evropskog suda podsjeća se da je, radi bolje efikasnosti međudržavnih predmeta između Ukrajine i Rusije, Evropski sud prošle godine odlučio podijeliti slučajeve i posebno se baviti predmetom vezanim za događaje na Krimu, a posebno pritužbama u vezi s događajima u istočnoj Ukrajini i Donbasu.

Ukrajina je pokrenula i niz drugih slučajeva protiv Rusije.

Izvor: Agencije