Ukrajina isključila, pa uključila struju Krimu

Ako temperature padnu, porast će potrošnja ugljena i redukcije će značajno porasti, upozorio je Jacenjuk (Reuters)

Ukrajina će biti prisiljena provesti dodatne redukcije struje ako temperature jako padnu, rekao je u srijedu premijer Arsenij Jacenjuk.

Ukrajina je donedavno imala dovoljno električne energije za svoje potrebe, ali višemjesečne borbe s proruskim separatistima poremetile su opskrbu termoelektrana ugljenom, tim se elektranama osigurava 40 posto ukrajinskih potreba za električnom energijom.

“U ovom trenutku nas spašava toplo vrijeme. No, ako temperature padnu, porast će potrošnja ugljena i redukcije će značajno porasti”, rekao je Jacenjuk na sastanku Vlade, prenosi Hina.

‘Neprijateljska sabotaža’

Ukrajinsko ministarstvo energetike već je privremeno obustavilo dopremu električne energije Krimu nakon što taj poluotok, koji je anektirala Rusija, nije ispunio zahtjev o smanjenju potrošnje struje koji je upućen svim ukrajinskim regijama zbog manjka električne energije.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Distribucija struje Krimu u međuvremenu je obnovljena, ali ministar za energetiku Volodimir Demčišin upozorio je da će bilo koji dio Ukrajine, uključujući i područja pod nadzorom separatista, biti potpuno isključen iz elektrosustava ako ne smanji potrošnju sukladno službenim napucima.

“Navedena ograničenja vrlo će se strogo provjeravati”, rekao je na sastanku.

Predsjednik Krima, Sergej Aksjonov, osudio je potez Ukrajine da prekine isporuku električne energije Krimu.

“Neprijateljska sabotaža nije prestala”, rekao je Aksjonov novinarima, rekavši da se na Krimu sada “razmatraju raspoloživi kapaciteti”.

Ministar energetike Krima, Sergej Jegorov, rekao je da je Ukrajina u srijedu jednostrano prekinula dotok struje Krimu, ali je kasnije izjavio da je Kijev djelomično obnovio isporuku električne energije i da će situacija biti normalizirana tijekom dana.

Isključenje je uslijedilo dan nakon što je Aksjonov priopćio da je Rusija potpisala sporazum s Ukrajinom o prijenosu struje Krimu, u kojem se jamči nesmetana isporuka električne energije.

Izvor: Agencije