Ukrajina: Istražitelji preuzeli tijela žrtava

Tijela 282 putnika koji su poginuli u padu aviona Malaysia Airlinesa na području koje kontroliraju pobunjenici u istočnoj Ukrajini, na putu su ka Harkivu, gradu koji drže ukrajinske snage.

Predviđeno je da će tijela biti prebačena u Holandiju, javlja reporter Al Jazeere Scott Heidler.

Voz-hladnjača sa tijelima poginulih napustio je željezničku stanicu u pobunjeničkom gradu Torezu i na putu je za Harkiv.

Heidler javlja iz Harkiva kako su zvaničnici rekli da se 282 tijela i 87 posmrtnih ostataka nalaze na vozu. U nesreći je poginulo 298 putnika i članova posade.

”Znamo da holandski teretni avion Hercules već čeka na pisti. Kada voz stigne za pet ili šest sati, tijela će biti ukrcana na avion i prevezena u Holandiju”,  javio je Heidler.

Nakon što su međunarodni istražitelji pregledali tijela žrtava, šef holandskog tima forenzičara Peter Van Vliet rekao je da su tijela bila zbrinuta na adekvatan način.

Proruski pobunjenici će večeras predati crne kutije oborenog aviona Malaysia Airlinesa malezijskim vlastima, izjavio je premijer Malezije Najib Razak.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je rezoluciju kojom se osuđuje rušenje malezijskog putničkog aviona i traži odgovornost za počinioce.

Od oružanih grupa koje kontroliraju mjesto nesreće, zahtijeva se da osiguraju potpun, siguran i neometan pristup međunarodnim istražiteljima. 

Ranije u ponedjeljak, ukrajinska vojska pokrenula jaku ofanzivu na Donjeck, koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga. Žestoki sukobi vode se u blizini željezničke stanice, ali i međunarodnog aerodroma.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ranije je naredio oružanim snagama da smjesta obustave sve vojne akcije oko mjesta pada malezijskog aviona na letu MH17, javila je novinska agencija Interfax-Ukrajina.

“Naredio sam vojsci da obustavi sve operacije u promjeru od 40 kilometara od mjesta tragedije”, kazao je Porošenko tokom posjete malezijskom ambasadoru u Kijevu. Također je kazao da bi u utvrđivanju sudbine aviona trebali sudjelovati i ruski istražitelji kako bi u istrazi bila garantirana “maksimalna transparentnost”.

Kod željezničke stanice u Donjecku, očevici kažu da su vidjeli oblake dima i čuli jake eksplozije iz okoline stanice koja se nalazi u centru grada, piše agencija Reuters.

Jedan lider proruskih snaga izjavio je da ukrajinske snage pokušavaju ući u Donjeck, a očevidac je za Reuters ispričao da je vidio dva tenka proruskih snaga kako idu prema željezničkoj stanici i ljude koji bježe u suprotnom pravcu.

Porošenko je obećao da će povratiti Donjeck u okviru operacije koju Kijev naziva “antiterorističkom”.

“Pažnja! Borbe se vode na autoputu Krasnoarmejskoje i u ulicama Maršal Žukov i Stratonavtov-Artjomovskaja. Sukobi su i na trgu. Upozoravamo ljude koji stanuju na Trgu da ne izlaze i ne napuštaju kuće i stanove”, saopćila je Gradska skupština u Donjecku.

Zvaničnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck Sergej Kavtaradze je izjavio da najmanje četiri tenka i oklopna vozila pokušavaju ući u grad.

Glasnogovornik ukrajinskih vojnih operacija u istočnoj Ukrajini rekao je da je operacija u “aktivnoj fazi”, ali da ne može komentirati izvještaje o ulasku vojske u Donjeck, jer ne želi otkriti ukrajinsku strategiju.

Obamine kritike Putinu

Zbog situacije u Ukrajini, ponovno se javnosti obratio američki predsjednik Barack Obama. Ponovio je da se mora omogućiti da se tijela poginulih što prije vrate njihovim porodicama. Obrušio se na ruskog predsjednika Vladimira Putina, ponovivši već izrećene optužbe.
 
”Moramo osigurati da istina izađe na svijetlo jer odgovornost mora postojati. Međunarodni istražitelji su na terenu i spremni su na istragu u skladu sa protokolima. prikupljat će dokaze i slijediti sve tragove.
 
Da bi to mogli učiniti, treba im nesmetan pristup koji za sada nemaju zbog separatista. Oni su uklanjali i dokaze sa mjesta nesreće i zbog svega toga se pitamo šta žele da sakriju”, rekao je Obama.
 
Rusko ministarstvo odbrane pozvalo je Sjedinjene Države i Ukrajinu da iznesu dokaze, ukoliko ih posjeduju, o odgovornosti separatista za rušenje malezijskog aviona.
 
Na jednom od satelitskih snimaka koje su prezentirali, tvrde da se vidi ukrajinski raketni sistem u tom području. Napominju i da je u vrijeme incidenta, ruska kontrola zračnog prostora detektirala ukrajinski borbeni avion u blizini malezijskog Boeinga.
 
Negirali su bilo kakvu dostavu oružja pobunjenim grupama na istoku zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije