Ukrajina: Nuklearno oružje ne može na Krim

Sergej Lavrov je rekao da poluotok po međunarodnom pravu više nije zona bez nuklearnog oružja (AFP)

Rusija će prekršiti međunarodne ugovore ukoliko stacionira nuklearno oružje na Krimu, ukrajinskom poluotoku što ga je anektirala, izjavio je predsjednik Vlade Ukrajine, Arsenij Jacenjuk.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ranije je naznačio u razgovoru za rusku novinsku agenciju Interfax kako Rusija pridržava pravo stacioniranja nuklearnog oružja na Krimu.

Krim je pripadao Ukrajini, koja nije imala nuklearno oružje, ali to više nije slučaj i poluotok po međunarodnom pravu više nije zona bez nuklearnog oružja, rekao je Lavrov, prenosi Hina.

“Krim je postao dio zemlje koja posjeduje takvo oružje… ruska država, sukladno međunarodnom pravu, ima pravo upravljati svojim nuklearnim arsenalom… u skladu sa svojim interesima i međunarodnim pravnim obvezama”, pojasnio je.

Jacenjuk: Krim je ukrajinska teritorija

Jacenjuk, koji je u Bruxelles stigao na razgovore s družnosnicima Europske unije i NATO-a, izjavio je kako je Krim ukrajinski teritorij te da se nuklearno oružje ne može rasporediti u Ukrajini.

Izjava Lavrova “još je jedan znak da nije samo riječ o sukobu između Ukrajine i Rusije”, rekao je Jacenjuk, optužujući Moskvu da krši ugovor o ograničenju nuklearnog naoružanja.

Rusija, Sjedinjene Države i Velika Britanija memorandumom iz Budimpešte 1994. dale su Ukrajini sigurnosna jamstva u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja iz sovjetske ere i potpisivanje ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

“Rusija neprestano krši međunarodno pravo. Rusija neprestano zastrašuje članice NATO-a, primjerice povredama zračnog prostora i Rusija je počela kršiti ugovore o ograničenju nuklearnog naoružanja”, rekao je Jacenjuk.

‘Izazov za cijeli svijet’

“To je izazov za cijeli svijet”, dodao je.

Po njegovu mišljenju, Rusija plaća cijenu za intervenciju u Ukrajini, ukazujući na pad vrijednosti rublje, visoku inflaciju, ograničeni pristup međunarodnim financijskim tržištima i smanjenje cijena nafte.

Vrijednost rublje pala je u utorak više od 11 posto prema dolaru, što je najveći pad u jednom danu od ruske financijske krize 1998., nakon što je zbog neuspješnog povišenja kamata palo povjerenje u središnju banku.

Jacenjuk smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin podcijenio jedinstvo EU i SAD-a u provedbi sankcija.

Upitan o učinku strožih sankcija na rusku energetiku, Jacenjuk je rekao: “Već djeluju… 40 dolara po barelu ne zvuči loše”.

Cijena nafte u utorak je po prvi put od svibnja 2009. pala ispod 59 američkih dolara.

Lavrov: Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine

Lavrov je izjavio da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ne predlaže federalizaciju ili autonomiju jugoistočnih regija.

Dodao je da je povratak Krima Rusiji bila volja naroda koji tamo živi.

U intervjuu za TV kanal France 24, odgovarajući na pitanje podržava li Moskva teritorijalni integritet Ukrajine kada su u pitanju jugoistočne regije, Lavrov je kratko odgovorio: “Definitivno”.

Lavrov je rekao da neće biti nikakvog drugog Krima u jugoistočnoj Ukrajini, navodeći da je Krim jedistvena, jedna i jedina, ruska zemlja, prenosi Tanjug.

Upitan da li ustavne reforme u Ukrajini trebaju značiti određenu vrstu autonomije za Donjecku i Lugansku oblast, šef ruske diplomacije je rekao da je to na Ukrajincima da odluče.

Lavrov je rekao da bi se Ukrajinci sami iz svih regija i svih političkih stranaka, kao što je obećano, trebali sastati na jednom mjestu i razgovarati kako regije žele birati svoje lidere, o kakvoj se diobi poreza mogu dogovoriti federalne i regionalne vlasti, koji jezik bi bio odgovarajući za sve ili pojedine regije i koje praznike će slaviti, kazao je.

Izvor: Agencije