Ukrajina podijeljena na dvije crkve

Osim politički, Ukrajina je podijeljena i na dvije pravoslavne crkve. Jedna priznaje kijevskog, a druga moskovskog patrijarha. Prva je kanonski nepriznata, a druga je često u službi Moskovske patrijaršije.

Teško je u Ukrajini reći koja je pravoslavna crkva veća i utjecajnija – ona Kijevska ili ona koja priznaje moskovskog patrijarha. Kijevska je sigurno mlađa, ova druga brojnija, izvještava Vladimir Bobetić, reporter Al Jazeere.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nastala raskolom od moskovske patrijaršije, Kijevska crkva je ustanovljena 1992. godine. Iako ju je podržao tadašnji predsjednik Leonid Kravčuk, nikada joj nije priznata autokefalnost.

“Majka crkva trebala bi pustiti kćerku crkvu i shvatiti da ne može imati utjecaj nad njom. Zbog političkih razloga nas ne priznaju kao autokefalnu crkvu. Da imamo jednu crvku, svi Ukrajinci bili bi ujedinjeni. Dvadeset godina ljudi su podijeljeni na zapadne i istočne Ukrajince. Kada bi se dvije crvke ujedinile, ujedinio bi se i cijeli narod”, kaže otac Vladimir iz Kijevske pravoslavne crkve.

Zategnuti odnosi

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril u februaru se molio da se raskolnici vrate pravoj crkvi i ne podliježu politici. Suprotna strana ima spreman odgovor.

“Kao pravoslavni kršćani trebali bismo se moliti jedni za druge, pa čak i za one sa druge strane granice, Ruse. U našim odnosima, nažalost, trenutno postoje tenzije. Hrišćanstvo nas obavezuje na ljubav. Naša je dužnost u Ukrajini da se molimo za Ruse, da ih zlo i nerazumijevanje napuste i da se vrate ljubavi”, dodaje otac Vladimir.

Kijev i Ukrajina su za Ruse u religioznom smislu veoma važni. Ruski knez Vladimir je upravo u Kijevu primio hrišćanstvo, a potom i cijelo stanovništvo kijevske Rusije. Rusi zato Kijevsku pravoslavnu crkvu ne smatraju utemeljenom i kažu da ju je od nule napravilo dvoje ljudi, vođenih nacionalističkim idejama.

“Oni ne prihvataju ideju da se van Ukrajine nalazi njihov religiozni centar. U šali kažemo da bi Kijevska crkva s istim uspjehom napravila patrijaršiju u svakom gradu samo da je njihova. Kako to da ukrajinskim grkokatolicima ne smeta da im je centar u Vatikanu? To ne utječe na njihova nacionalna osjećanja”, smatra otac Georgije iz Ukrajinske pravoslavne crkve.

Odobrenje Moskve

Ukrajinska pravoslavna crkva, iako autonomna, u odabiru svog patrijarha za odobrenje mora pitati moskovsku patrijaršiju. Mjesta za pomirenje ima, ali za sada samo u molitvama.

“Teoretski je moguće riješiti sukob između Kijevske i Moskovske patrijaršije. U praksi je to veoma teško. Mi imamo veliki potencijal da oprostimo griješnicima”, dodaje otac Georgije.

Problem za sada ostaje nerješiv. Za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu iz sasvim jasnih razloga. Brojevi su na njenoj strani – gotovo 12.000 parohija i 68 posto pravoslavnih vjernika pripada toj crkvi. To je potencijal za širenje ruskog interesa, od kojeg Ruska pravoslavna crkva neće lako odustati.

Ruska pravoslavna crkva nikada zvanično nije rekla podržava li ili ne vojnu intervenciju na Krimu. Međutim, valja čitati između redova.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril rekao je sljedeće: “Bratstvo između ruskog, ukrajinskog i bjeloruskog naroda teško je osvojeno kroz historiju. To bratstvo ne smije biti žrtvovano zbog prolaznih i trenutnih interesa.”

Izvor: Al Jazeera