Ukrajina: Porošenko ‘diže’ rezerviste

Porošenko kaže da će neke vojne jedinice biti raspoređene u skladu s jačanjem odbrane zemlje (Reuters)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko saopćio je u ponedjeljak da će vojni rezervisti u toj zemlji biti pozvani na obuku, u okviru nedavno proglašenog ratnog stanja, i da će neke vojne jedinice biti raspoređene u skladu s jačanjem odbrane zemlje, javlja Associated Press, prenosi Tanjug.

Istovremeno, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u Moskvi da je Porošenkova tvrdnja da Rusija planira graditi “koridor” od Donbasa do Krima apsurdna i da je je to još jedan pokušaj da se pojačaju tenzije između dvije zemlje.

Peskov je to rekao u komentaru o Porošenkovoj izjavi da Moskva planira “prigrabiti” Mariupolj i Berdjansk.

‘Rusija nikad ništa nije prigrabila’

“Nažalost, jasno je da će se takvi pokušaji pogoršanja tenzija nastaviti kako se bliže predsjednički izbori u Ukrajini”, rekao je Peskov, koji je istakao da “Rusija nikad ništa nije prigrabila niti je uspostavila bilo kakve koridore, te da su tvrdnje o tome apsolutno neosnovane”.

Odnosi između Ukrajine i Rusije još su više zategnuti nakon incidenta koji se dogodio 25. novembra, kada je Rusija otvorila vatru i zaplijenila tri ukrajinska vojna broda, a njihovu posadu uhapsila pod optužbama da su povrijedili ruske državne granice.

Nakon toga Porošenko je uveo ratno stanje na 30 dana u deset ukrajinskih oblasti koje smatra najpodložnijima eventualnom ruskom napadu.

Izvor: Agencije