Oglasi

Ukrajina: Prioritet OSCE-a rješavanje sukoba

Ukrajina na čelu OSCE-a želi napredak i u jačanju kontrole naoružanja, te borbi protiv trgovine ljudima.
Ukrajina želi da se posveti i pitanjima sigurnosti energenata i jačanju demokratskih institucijaEPA arhiva

Prioriteti Ukrajine, koja je od 1. januara preuzela predsjedavanje Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), bit će prije svega prevencija i rješavanje konflikata, najavio je šef ukrajinske diplomatije Leonid Kožara. 

Ukrajina će pokušati da podstakne napredak u rješavanju zamrznutih konflikata, jačanju kontrole konvencionalnog naoružanja, borbi protiv trgovine ljudima, smanjenju posljedica aktivnosti vezanih za energetiku po životnu sredinu, zatim, na planu zaštite ljudskih prava kao i osnovnih sloboda, istakao je on u saopćenju povodom preuzimanja predsjedavanja na godinu dana od Irske.

Podstaći pregovore

Kožara je ukazao na iskustvo svoje zemlje kao ko-medijatora i garanta procesa rješavanja problema u Pridnjestrovlju i pozdravio je do sada postignuto u razgovorima proteklih godina, javila je Fena.

On je ujedno podvukao potrebu nastavka napredovanja u ovom procesu, kao i ostalim zamrznutim konfliktima, prenio je Tanjug. 

"Moramo podstaći pregovore u okvirima postojećih formata i spriječiti eskalaciju. Rješenje zamrznutih konflikata ostaje najviši prioritet OSCE-a i svih njenih članica", poručio je Kožara. 

Ukrajina želi da da svoj doprinos u međunarodnim pregovorima za rješavanje problema u južnom Kavkazu, u vezi tri zamrznuta konflikta - Abhazija, Nagorno-Karabah i Južna Osetija.

Uz to Ukrajina želi da se posveti i pitanjima sigurnosti energenata, jačanju demokratskih institucija i ponovnom oživljavanju sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Evropi. 

Sveobuhvatna sigurnost

Energetska sigurnost i njene posljedice po ekologiju je dalji prioritet Ukrajine, najavio je Kožara dodajući da zaštita ljudskih i osnovnih prava, kao i primjena postojećih sporazuma i dogovora ostaju bitan dio OSCE-ovog koncepta sveobuhvatne sigurnosti. 

"Ukrajina predsjedavanje OSCE-om vidi kao mogućnost za dalju promociju uslova koji bi vodili ka promjeni svjesti - od razmišljanja ka konfrontacijama do pristupa saradnje", podvukao je Kožara koji će prioritete predsjedavanja Ukrajine predstaviti 17. januara na sjednici Stalnog savjeta OSCE-a u Beču. 

Izvor: Agencije