Ukrajina: Proglašen sedmodnevni prekid vatre

Sukobi proruskih i ukrajinskih snaga nastavljeni su drugi dan zaredom

Ukrajinske snage proglasile su danas sedmodnevni prekid vatre u borbi protiv separatista na istoku zemlje, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, pozivajući se na predsjednika Petra Porošenka.

Prekid vatre stupa na snagu danas, a trajaće do 27. juna, navodi isti izvor.

Porošenko je rekao, navodi se u saopćenju, da će u tom periodu vladine snage pucati samo ako se nađu na udaru separatista. 

Novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko iznio je u petak mirovni plan u četrnaest tačaka kojim želi smiriti prorusku separatističku pobunu na istoku zemlje, izvijestila je lokalna televizijska mreža.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane izjavio je da je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad granicom s Rusijom od proruskih pobunjenika, nakon izvještaja o pogibiji vojnika na obje strane u noći sa četvrtka na petak.

Porošenkov mirovni plan obuhvata tačku o razoružanju, jamstvo za uspostavu koridora za odlazak ruskih i ukrajinskih plaćenika i decentralizaciju vlasti te zaštitu ruskog jezika unošenjem ustavnih amandmana, javila je internetska stranica privatne televizijske stanice Inter TV.

U mirovnom planu ne spominje se jednostrano primirje koje je ranije najavio Porošenko.

Lokalni izbori 

Međutim, spominje se i oslobađanje talaca, “uspostava 10 kilometara široke tampon-zone duž ukrajinsko-ruske granice”, oprost za one koji polože oružje, a nisu počinili teži zločin te prekid “protivzakonite okupacije” zgrada područne uprave u Donjecku i u Lugansku koje su u rukama pobunjenika.

Plan predviđa i brzu organizaciju lokalnih izbora te program za otvaranje radnih mjesta na tom području.

Razgovor s Putinom

Porošenko je u noći sa četvrtka na petak telefonom razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o planu za prekid krvoprolića na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj.

“Porošenko je izvijestio ruskog predsjednika o glavnim tačkama svog plana za smirivanje stanja na jugoistoku Ukrajine”, dodao je Kremlj, a javlja Hina.

Dvojica predsjednika su dvaput razgovarala ove sedmice.

Putin je iznio niz komentara na taj plan, ističući da je potrebno “odmah prekinuti vojnu operaciju” kijevskih vlasti protiv proruskih separatista u Donjecku i Lugansku.

Porošenko je “iznio svoje osnovne stavove i vremenski raspored za provođenje mirovnog plana na istoku zemlje”, ističući da je potrebno osloboditi taoce koji su u rukama separatista, objavila je kancelarija ukrajinskog predsjednika.

Porošenko je rekao Putinu da “računa na podršku mirovnom planu” nakon prekida vatre, dodaje se u saopštenju.

Sedam ukrajinskih vojnika poginulo je u borbama na istoku zemlje u noći s četvrtka na petak, izjavio je portparol kijevskih snaga, koji nezvanično navodi da je ubijeno i oko 300 pripadnika proruskih snaga.

Vladislav Seleznov, portparol ukrajinskih snaga na istoku, rekao je da je od četvrtka sedam vojnika ubijeno i 30 ranjeno kod sela Jampil, u regionu Donjeck, kao i da je ubijeno oko 300 pripadnika proruskih snaga, ali ta informacija ne može biti potvrđena.

 
U borbama na istoku Ukrajine od aprila je poginulo najmanje 360 ljudi.

Izvor: Agencije