Ukrajina: U sukobima policije i Sakašvilijevih pristalica 16 povrijeđenih

Protesters march to support Georgian former President Mikheil Saakashvili in Tbilisi
Mihail Sakašvili je pozvao svoje pristalice na masovne proteste (Reuters)

Šesnaest osoba je povrijeđeno u srijedu u sukobima u Kijevu, u novom pokušaju vlasti da privede bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, koji je postao žestoki protivnik ukrajinskih vlasti, koje optužuje da djeluju pod utjecajem Kremlja.

Snage reda su rano ujutro pokrenule napad na šatorski kamp koji su postavile Sakašvilijeve pristalice ispred zgrade parlamenta i pokušali ga privesti, dan nakon prvog pokušaja, precizirala je policija u saopćenju.

Sakašvilijeve pristalice pružile su otpor i fizički se nekoliko puta suprostavili policiji.

Porošenko kritizirao Sakašvilija

Ukupno 14 policajaca i dvojica aktivista sklonih Sakšviliju su povrijeđeni u tim sukobima, navodi se iz policije.

“Tražili su me, ali me nisu našli”, rekao je Sakašvili novinarima u tom šatorskom naselju u centru ukrajinske prijestolnice.

Uz njega je bila supruga holandskog porijekla Sandra Roelofs.

“Ovdje su samo miroljubivi ljudi, nema oružja”, dodao je i ponovio poziv Ukrajincima da dođu na protest ispred parlamenta tokom večeri.

Kijev sumnjiči Sakšavilija da je želio nasilno preuzeti vlast tokom nedavnih protukorupcijskih protesta u Kijevu, za koje državno tužilaštvo tvrdi da ga finansiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, čiji je Sakašvili bivši saveznik, u srijedu je podržao državno tužilaštvo i kritizirao Sakašvilija i njegovu “bandu skitnica koje finansira Moskva”.

Bio guverner Odese

U Tbilisiju je oko 1.000 pristalica bivšeg gruzijskog predsjednika protestiralo na ulicama protiv njegovog hapšenja u Ukrajini.

Sakašvili je 2015. godine pozvan da bude guverner Odese, ukrajinskog grada na Crnom moru.

Ostavku na dužnost guvernera podnio je nakon godinu i po na dužnosti, optuživši Porošenka za korupciju.

Izvor: Agencije