Ukrajina upozorila Zapad na eskalaciju nasilja na istoku

Ukrajinski i američki vojnici prošli su mjesec održali zajedničke vojne vježbe blizu poljske granice (EPA)

Kijev je počeo hitne konzultacije s Parizom, Berlinom i Moskvom u vezi opasne eskalacije nasilja na proruskom separatističkom Istoku nakon žestokih sukoba u kojima su pobunjenici koristili tenkove i topništvo.

Četiri osobe, tri civila i jedan ukrajinski vojnik, stradali su u posljednja 24 sata, prema odvojenim bilancama vojske i separatističkih vlasti.

Ranije su ukrajinske vlasti navele da su odbile pobunjeničku ofenzivu s 200-ak pobunjenika i desetak tenkova blizu grada Starognativka, na pola puta između separatističkog uporišta Donjeck i luke Mariupolj, posljednjeg velikog grada u području sukoba pod kontrolom ukrajinskih vlasti.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je upozorio na neviđen intenzitet pobunjeničke paljbe na ukrajinske položaje u posljednja 24 sata.

Zbog sukoba kod Starognativke predsjednik Petro Porošenko je pozvao svog ministra obrane, šefa glavnog stožera i tajnika Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu da podnesu izvještaj o stanju.

Predsjednik Porošenko je zadužio ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina za hitne konzultacije s Rusijom, Francuskom, Njemačkom i Ukrajinom.

Diplomati su zaduženi informirati posrednike dogovora iz Minska, OESS i NATO o eskalaciji u Donbasu i prijetnji mirovnom procesu, navelo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

“Obznanili smo naše zabrinutosti zbog djelovanja Rusije i pobunjenika koje ona podržava”, rekao je Oleksij Makajev, dužnosnik ukrajinskog ministarstva komentirajući telefonski razgovor Klimkina i ruskog kolege Sergeja Lavrova.

SAD daje pola milijarde dolara Ukrajini

Ranije je objavljeno kako će Ukrajina dobiti dodatnih pola milijarde dolara od američkih vlasti za finansiranje obuke ukrajinske vojske.

Najavio je to potpredsjednik SAD-a, Joe Biden rekavši kako će taj novac biti usmjeren na programe obuke Nacionalne garde i Oružanih snaga Ukrajine na poligonu u Javorovu, u Lavovskoj oblasti.

Iz ukrajinskog parlamenta je potvrđeno kako je Biden potvrdio spremnost američkih vlasti da odobre isplatu dodatne dvije milijarde dolara kredita, koji je dogovoren još u travnju, prenosi agencija Sputnjik.

Američki veleposlanik u Ukrajini, Geoffrey Pyatt izjavio je ranije da je SAD već pružio Ukrajini pomoć u području sigurnosti, u vrijednosti 240 milijuna dolara.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u tom sukobu do sada je poginulo više od 6.200 ljudi.

Ukrajinski i američki vojnici prošli su mjesec održali zajedničke vojne vježbe blizu poljske granice, u kojima je sudjelovalo 1.800 vojnika iz 18 zemalja i trajale su desetak dana.

Vježbe su trebale poslati transparentnu poruku Kremlju o odlučnosti Washingtona i njegovih saveznika da osujete “ekspanzionističke ambicije koje bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao imati”, prenosi AFP.

Podsjećanja radi, ukrajinske vlasti su u travnju prošle godine počele vojnu operaciju na istoku Ukrajine, protiv proruskih pobunjenika.

Izvor: Agencije