Ukrajinska opozicija ojačala kroz izbore

Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Ukrajini pokazuju da stranka predsjednika Viktora Janukoviča vodi sa 34,3 posto glasova.

Drugi je opozicioni savez zatvorene Julije Timošenko sa 22,5 procenata, dok su treći komunisti, tradicionalni saveznici Janukoviča, sa 14,7 posto glasova.

Stranka UDAR boksera Vitalija Klička, nova snaga na političkoj sceni Ukrajine, dobila je 13 posto glasova, a u Parlament definitivno ulaze i ultranacionalisti sa 8,7 posto glasova.

Međunarodni posmatrači ove izbore smatraju korakom unatrag. Iz OSCE-a zaključuju da su vladajući koristili javne resurse, da su mediji bili pristrasni, te je izostala transparentnost u financiranju stranaka.

Uprkos svemu, Janukovičeva stranka, proslavila je pobjedu, a analitičari ipak primjećuju kako je opozicija ojačala svoju poziciju.

Postizborni ponedjeljak u Kijevu nije donio ništa novo. Zemljom će, izvjesno je, vladati Stranka regija predsjednika Janukoviča.

„Moramo štošta mijenjati u Ukrajini. Posvuda je apsolutna propast. Ali, narod neće da bira vrijedne ljude“, kazao je Anatolij Želinski, stanovnik glavnog grada ove evropske države.

Sporni zakon

Slično mišljenje ima još jedan Kijevljanin koji se predstavio samo sa imenom Dmitro.

„Trebamo stabilne cijene i poslove. Političari se trebaju baviti politikom a radnici raditi – to je sve što je potrebno“, rekao je.

Bavljenje politikom bit će zanimljivo. Opozicija je ojačala koja, zapravo, smatra da bi pobijedila da nije izbornog zakona kojeg je proglasio predsjednik Janukovič. Po njemu se pola saziva parlamenta bira sa stranačkih lista, a pola prema glasovima koje je u svakoj izbornoj jedinici dobio pojedini kandidat.

Pojačanje opoziciji stiže kroz stranku UDAR koju vodi svjetski prvak u boksu Vitalij Kličko.

„Prema izbornim rezultatima, opozicija je dobila više od 50 procenata glasova. Čak od 50 do 57 posto prema drugim izvorima. Siguran sam, da nije ovakvog izbornog zakona, mogli smo imati većinu danas, smijeniti sadašnju Vladu i uspostaviti novu koalicijsku“, izjavio je sportista-političar.

Kličko je odbio predizbornu koaliciju sa strankom zatvorene Timošenko, pa su postojale i sumnje kome će se prikloniti. No, on odlazi u klupe opozicije. Analitičari smatraju kako su za opozicijske stranke izbori, zapravo, bili uspješni.

„Opozicija može biti zadovoljna jer ima simboličnu nagradu kroz polovinu glasova. Da je zakon drukčiji, mogli su čak i pobijediti. Naravno, najsretnija je Stranka regija, ali bi se njihova pobjeda mogla pretvoriti u Pirovu, ovisno kako se stvari budu razvijale u državi“, kazao je Vladimir Fesenko iz Centra za politička istraživanja.

Unutrašnji sukobi

Uz Kličkov UDAR i Domovinu Julije Timošenko, u Parlament ulazi i ultranacionalistička stranka Sloboda.

„Opozicija mora zbiti redove jer se jedino tako može suprotstaviti vlasti. Imat će naporan rovovski rat u Parlamentu. Problemi se mogu dogoditi zbog unutrašnjih sukoba, posebno između UDAR-a i stranke Sloboda, a vladajući će pokušati igrati upravo na tu kartu“, smatra Fesenko.

Negativna je, ističu promatrači, i činjenica da se bivša premijerka Timošenko nije mogla kandidirati.

Njezino sedmogodišnje zatvaranje zbog zloupotrebe položaja i ovlasti zahladilo je odnose Kijeva i zapadnih država. Ukrajina je razapeta između prozapadnih i proruskih snaga, pa su ovi izbori smatrani ključnima za buduće određenje te strateški važne države.

Izvor: Al Jazeera i agencije