Ukrajinska politika pod utjecajem oligarha

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko suočava se s kritikama zbog neuspjeha u borbi protiv korupcije u zemlji. Oligarsi su optuženi da se ponovno miješaju u politiku, ali i u vojne snage.

Dva puta je prekršen prekid vatre, dogovoren u Minsku. 

“Regularna vojska, konvencionalni način ratovanja – termini su koji bi teško opisali ovoliko aspekata borbe na obje strane. Ako pogledamo pozadinu ovog bataljona, shvatimo da tu postoji vrlo malo konvencionalnog”, izvještava sa istoka Ukrajine Andrew Simmons. 

Da nije bilo sredstava iz fonda jednog oligarha milijardera, Dnjipro Jedan, bataljon sastavljen od dobrovoljaca, vjerovatno nikad ne bi postojao.

U glavnom gradu Kijevu linija fronta je drugačija. Zapovjednici bataljona iskusili su raskoš bogatog života. Tu su da prime ordenje za hrabrost.

Ali, to nisu medalje, nego ekskluzivni švicarski sat, čija se vrijednost procjenjuje na više od 25.000 eura.

Dodjeljivao ih je bivši savjetnik Igora Kolomojskog do vremena kada je oligarh smijenjen sa pozicije pokrajinskog guvernera.

Predsjednik Petro Porošenko optužio ga je za vođenje privatne vojske.

Predsjednikova kompanija čokolade

Uslijedilo je to nakon što je Kolomojski naredio pripadnicima milicija da uđu u urede državnih dobavljača plina i nafte u borbi za uspostavljanje kontrole nad tim kompanijama.

Njegov bivši savjetnik kaže da je predsjednik Porošenko dvoličan, jer i sam posjeduje veliku kompaniju čokolade.

“Mnogi građani Ukrajine imaju ozbiljne dvojbe u vezi sa predsjednikom. Zašto on još posluje u Rusiji? Ako govorimo o borbi protiv oligarhije, onda ona ne bi trebala biti usmjerena protiv pojedinaca, nego protiv cijelog sistema”, kaže Boris Filatov.

A u tom sistemu svi ukrajinski oligarsi posjeduju TV-stanice. Jedna od njih je u vlasništvu Kolomojskog.

“Njihov idealan svijet je održavanje postojećeg sistema, korupcije, birokratije, jer oni profitiraju iz toga. Mogu koristiti državne kompanije za vlastito bogaćenje tako što uzimaju njihove prihode. Potrebno je samo presjeći to”, smatra Viktorija Vojcicka iz stranke Samopomoći.

A u blizini položaja gdje je na snazi takozvani prekid vatre nastavljaju se smjenjivati trupe. Mogućnost novih sukoba uveliko odvraća pažnju od svega što je krivo u političkom sistemu Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera