Ukrajinske sankcije i protiv novinara

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potvrdio je odluku koju je ranije usvojilo Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu (AFP)

Ukrajinske vlasti su objavile u srijedu da su odredile sankcije za blizu 400 osoba, među kojima je nekoliko zapadnih novinara i 90 pravnih osoba za koje drže da su upletene u rusko pripojenje Krima i u sukob na proruskom istoku.

Popis osoba kojima su određene sankcije, a koji je objavilo predsjedništvo, uključuje i visoke ruske i separatističke dužnosnike, ali i brojne novinare, od kojih je nekoliko zapadnih.

Među njima se nalaze trojica dopisnika BBC-a u Moskvi, jedan dopisnik njemačkog lista Die Zeit i jedan španjolski novinar, prenosi Hina. 

Zabranjen ulazak na ukrajinsku teritoriju

Njima je odsad zabranjen ulazak na ukrajinski teritorij. Sankcije su određene na godinu dana, precizira se.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je potvrdio tu odluku, koju je 2. rujna usvojilo Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu, dodale su vlasti.

Objava tog popisa se dogodila nakon što je samoproglašena Narodna Republika Donjeck u srijedu potvrdila da će 18. listopada održati izbore, kojima se oštro suprotstavljaju vlasti Kijeva i upozoravaju da bi mogli prekinuti mirovni proces.

Izvor: Agencije