Ukrajinski vojnici poginuli u granatiranju

Hrvatski premijer Andrej Plenković uvjeren je da iz Zagreba mogu pomoći Kijevu (EPA)

Šest ukrajinskih vojnika poginulo je u posljednja 24 sata u sukobima s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, a 13 ih je ranjeno, saopćio je glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksander Motuzyanik.

On je dodao da je ukrajinska vojska pretrpjela te gubitke u granatiranju kod uporišta proruskih snaga Lugansk i grada Mariupolja, koji drže Vladine snage.

Vijest o novim pogibijama na istoku Ukrajine dolazi u trenutku sve veće zabrinutosti zbog porasta nasilja između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

Ukrajinska vojska je saopćila da je prošlog utorka poginulo sedam njenih pripadnika, prenosi Anadolija.

Poprište sukoba

Samozvana narodna republika Donjeck, jedna od dvije samoproglašene republika na istoku Ukrajine, tvrdi da su ukrajinske snage u subotu granatirale tamošnje položaje više od 600 puta, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Iako je još u februaru prošle godine potpisan mirovni sporazum u Minsku, istok Ukrajine je i dalje poprište čestih sukoba i krhkog primirja.

Obje strane se međusobno optužuju za njegovo kršenje.

Ivan Šimonović, pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za ljudska prava, upozorio je nedavno da je “kriza daleko od završetka i da se ne bi trebala izgubiti s radara međunarodne zajednice”.

Prema podacima UN-a, više od 9.400 osoba je poginulo od izbijanja sukoba u aprilu 2014. godine.

Izvor: Agencije