Ukrajinski zvaničnik osuđen za ubistvo

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma uvijek je negirao bilo kakve optužbe (AFP)

Ukrajinski sud osudio je bivšeg visokog zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva novinara Georgija Gongadzea 2000. godine.

Oleksij Pukač, bivši šef vanjskog nadzora u ukrajinskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, najviši je zvaničnik do sada uhapšen u aferi ubistva ovog novinara, koji je bio žestoki kritičar tadašnjeg predsjednika Leonida Kučme, prenosi AFP.

Ukrajinski novinar gruzijskog porijekla Gongadze, osnivač Internet stranice Ukrajinska Pravda, otet je u septembru 2000. godine.

Ubijen je i pronađen obezglavljenog tijela u šumi u novembru iste godine, navodi Tanjug.

Priznanje djelimične odgovornosti

Sa svoje strane, Pukač tvrdi da je on samo djelimično odgovoran za ubistvo Gongadzea i ranije u utorak izjavio je na sudu da je od Jurija Kravčenka, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, dobio naređenje da nadzire i ubije novinara Gongadzea.

Kravčenko je pronađen mrtav 2005. godine i saopćeno je da se radi o samoubistvu, podsjeća AFP, dodajući da su kritičari cijele istrage sumnjali u ovo objašnjenje, pogotovo što je nađen mrtav upravo pred saslušanje u slučaju Gongadze.

Pukač je tvrdio na sudu da je Gongadze umro nesretnim slučajem kada je on htio od njega izvući priznanje da je špijun, pa ga je stezao kaišem oko vrata, koji mu je iskliznuo iz ruku.

Prema riječima Valentine Teličenko, advokata Gongadzeove udovice, na zatvorenom suđenju Pukač je kazao da je Kučma među onima koji su naredili ubistvo Gongadzea.

Leonid Kučma bio je predsjednik Ukrajine u periodu 1994-2005. i uvijek je negirao bilo kakve optužbe.

Tužilaštvo ga je optužilo 2011. godine za umiješanost u ovo ubistvo, ali se od toga kasnije odustalo, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije