Ulazak Crne Gore u NATO pozitivan za ekonomiju

Crna Gora, Konferencija, NATO, Privredna komora Crne Gore
Na konferenciji je rečeno da ulazak u NATO može biti prilika za povećanje trgovinske razmjene i ulaganja (Anadolija)

Kada Crna Gora i službeno postane 29. članica NATO-a, to će dovesti do mogućnosti da se crnogorska roba i usluge ponude oružanim snagama NATO-a, poručeno je danas u Podgorici na konferenciji pod nazivom “Ekonomija i bezbjednost: NATO Kod – kako aplicirati”, koju su organizirali Privredna komora Crne Gore i Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO Vlade Crne Gore

Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore rekao je da iskustva niza zemalja iz bližeg okruženja ukazuju da je nakon njihovog pristupanja Savezu došlo do pozitivnih pomicanja u ekonomiji. 

Bošković: Zanemarena priča

“To može i treba da bude prilika za povećanje trgovinske razmjene, baš kao i broja stranih ulaganja. Ulazak u NATO podrazumijeva otvaranje širih vrata i mogućnost da se domaće robe i usluge ponude oružanim snagama NATO članica. Ovo se odnosi na sve vrste roba i usluga kao što su usluge prevoza, građevinarstva, tekstilne, prehrambene i prerađivačke industrije“, kazao je Saveljić, kako prenosi Anadolija. 

Gost na konferenciji bio je ministar obrane Predrag Bošković. On je kazao da je priča oko ekonomskog benefita članstva u NATO do sada bila zanemarena. 

“Crna Gora je 2010. godine potpisala sporazum sa NATO komitetom za kodifikaciju. Principi NATO kodifikacije su definisani NATO standardima. Već sada imamo 87 proizvoda koji su u NATO katalogu. Imamo mogućnost da prezentiramo našu prehrambenu industriju i sve ono što bi bilo interesantno za NATO vojsku. Crnogorske firme, koje su male i srednje veličine bi mogle da budu dio kompletne priče na globalnom tržištu. Sve ovo će dobiti potvrdu kada Crna Gora postane 29. članica NATO-a”, kazao je Bošković. 

On je podsjetio da je crnogorski Protokol o pristupanju do sada ratificiralo 25 država članica, a ostalo je da to učine još Nizozemska, Gornji dom španjolskog parlamenta i Sjedinjene Američke Države. 

Pejanović: Ekonomija ‘srce sistema svake države’

“Nadam se da će to biti završeno prije narednog NATO samita, koji će se održati u maju”, rekao je Bošković. 

Dragan Pejanović, nacionalni koordinator za ulazak u NATO, poručio je da je ekonomija “srce sistema svake države”. 

“Nikada kao danas nisu bila povezana pitanja ekonomije i bezbjednosti. Veoma je važno da što prije postanemo dio NATO-a, kako bi se nakon toga posvetili pitanjima našeg razvoja“, rekao je Pejanović. 

Na konferenciji su se čula iskustva gospodarstvenika koji su do sada već sudjelovali u programima NATO koda.

Izvor: Agencije