Ulice Rima poput ratne zone

Navijački neredi i ispadi obilježili su početak nokaut faze evropskih nogometnih kupova.

Uoči duela na rimskom Olimpicu između Rome i Feyenoorda, u dijelu Rima, u kojem su i glavne turističke atrakcije i najvrednije historijsko naslijeđe, odvijao se žestok okršaj navijača holandskog kluba i talijanske policije.

Bilo je povrijeđenih, a privedeno je 28 huligana.

Ratna zona

Ulice Rima izgledale su poput ratne zone, a navijači holandskog Fejenorda rušili su sve pred sobom.

Napali su policiju bakljama, flašama i kamenjem. Uništavali su trgovine u gradskom središtu, a povrijeđenih je bilo na obje strane…

“Loše! Ovo je jako loše. Nije normalno ovo što se desolo. Nije prvi put da se ovo dešava i zaista ne znam šta više da kažem”, kazao je holandski navijač Danny. 

“Zaista sam ogorčena. Voljela bih da vidim one koji su ovo napravili da im udarim takvu pljusku kakvu samo starija dama može da udari. Oprostite, ali ja sam zaista jako ljuta”, kazala je stanovnica Iola Comandini.

Dan nakon navijačkog divljanja, zbrajala se šteta na centralnom rimskom trgu Piazza di Spagna.

Mnoga su oštećenja i na vrijednim kulturnim spomenicima. Šteta se procjenjuje na blizu 100 hiljada eura i gradonačelnik Rima traži od Holanđana da je nadoknade.

Nadoknada štete

“Nedopustivo je da dođu u grad na nogometnu utakmicu i onda unište spomenik star 400 godina. Holandski ambasador mi je rekao da oni ne namjeravaju platiti nastalu štetu, ali mnoge banke i institucije u Italiji sinoć i jutros javljaju se sa željom da im se nadoknadi šteta”, zaključio je gradonačelnik Rima Ignazio Marino.

Uhapšeno je 28 huligana. Izrečene su zatvorske kazne, zabrana posjeta nogometnim utakmicama na tlu Italije i novčane sankcije.

Prema procjeni talijanske policije, u Rim je stiglo blizu pet hiljada navijača Fejenorda.

Na sprečavanju nereda bilo je angažirano više od hiljadu i 300 policajaca koji su izvukli deblji kraj u ovim sukobima.

Izvor: Al Jazeera