Ulične borbe između ISIL-a i Kurda u Kobaniju

U gradu Kobaniju u Siriji vode se žestoke ulične borbe između Kurdske narodne odbrane i pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Borbe su se približile graničnom prijelazu sa Turskom, gdje je vojska te države evakuirala stanovništvo i uspostavila zonu zabrane ulaska.

Avioni međunarodne koalicije i danas su bombardirali položaje ISIL-a u Kobaniju.

Kurdski izvori tvrde da ta grupa nije uspjela ostvariti veće pomake na terenu te da su odbili njihov napad na sami centar grada.

ISIL šalje brojna pojačanja u Kobani koji već mjesec dana pokušava osvojiti, suočena sa žestokim otporom kurdskih snaga, objavio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava.

“Šalju borce iz pokrajina Raqqa i Halep”, glavnih uporišta ISIL-a na sjeveru Sirije, kazao je Rami Abdel Rahman, direktor te organizacije sa sjedištem u Londonu, koji raspolaže širokom mrežom civilnih, medicinskih i vojnih izvora u Siriji.

“Čak šalju osobe koje nemaju mnogo iskustva u borbi”, dodao je, prenosi Hina.

ISIL kontrolira 40 posto Kobanija

“Riječ je o ključnoj bici: ako zauzmu Kobani, borba protiv ISIL-a u Siriji trajat će veoma dugo. Ako ne uspiju, to će biti težak udarac njihovom ugledu”, ističe on. “Sve su dali u tu bitku”.

ISIL kontrolira 40 posto Kobanija, posebno istočni sektor i četvrti na jugu i zapadu grada.

Preuzeo je kontrolu nad glavnim stožerom kurdskih snaga na sjeveru, otprilike kilometar od turske granice.

Američki ministar obrane Chuck Hagel u subotu je rekao da je sirijski grad Kobani veliki problem, ali da su zračni napadi, ipak, donekle pridonijeli potiskivanju boraca ISIL-a.

Hagel: Činimo što možemo

“Činimo što možemo zračnim napadima kako bismo pomogli u postiskivanju ISIL-a i činjenica je da je tu ostvaren neki napredak”, rekao je Hagel u Santiagu, glavnom gradu Čilea, jednoj od postaja njegove šestodnevne turneje po Južnoj Americi.

“To je vrlo težak problem”, dodao je, govoreći o Kobaniju.

Hagel je naglasio da će borba protiv pripadnika ISIL-a, koji su zauzeli velike dijelove Sirije i Iraka, biti dugotrajna.

“To je dugotrajna operacija. Teško je i složeno, tražit će mnogo čimbenika. Surađujemo s (koalicijskim) partnerima”, kazao je.

Na pitanje o tome kakvo je stanje u Iraku, Hagel je ustvrdio da je Bagdad pod potpunom kontrolom iračkih sigurnosnih snaga koje tamo nastavljaju učvršćivati položaje.

“I dalje im pomažemo zračnim udarima i savjetima”, rekao je.

EU šalje pomoć izbjeglicama

Europska komisija odobrila je u nedjelju 3,9 milijuna eura humanitarnim organizacijama koje pomažu izbjeglicama iz Kobanija u Tursku.

“Više od 180.000 Sirijaca raseljeno je u Turskoj nakon intenzivnih sukoba u Kobaniju, čime se povećavaju posljedice onoga što je već najveća humanitarna kriza naše epohe”, ističe u priopćenju europska povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

“Ta sredstva namijenjena su humanitarnim organizacijama koje na terenu upravljaju masovnim priljevom izbjeglica”, kaže ona.

Izvor: Al Jazeera i agencije