Uljez ponovo preskočio ogradu Bijele kuće

Direktorica Tajne službe Julia Pierson podnijela je nedavno ostavku, poslije niza propusta (AP)

Jedan je muškarac preskočio ogradu Bijele kuće, pokušavši se domoći predsjedničke rezidencije, ali je uhvaćen nakon što su na njega krenuli agenti sa službenim psima, potvrdio je glasnogovornik američke Tajne službe.

Na videosnimci se mogu vidjeti agenti Tajne službe koji su opkolili muškarca na travnjaku na sjevernoj strani Bijele kuće, a koji je potom pritvoren, prenio je Reuters.

„Psi su ga zaustavili“, potvrdio je glasnogovornik Tajne službe.

Nakon što su ga zaustavili i priveli, muškarac identificiran kao Dominic Adesanya (23), stanovnik Bel Aira u Marylandu, prevezen je u obližnju bolnicu.

Nije bio naoružan u trenutku uhićenja.

Drugi incident u kratkom vremenu

U video-snimci, emitiranoj na američkim TV postajama vidi se muškarac koji udara nogom pse koji se bacaju na njega. Potom ga uhićuju agenti Tajne službe.

Nepoznato je jesu li predsjednik Barack Obama i članovi njegove obitelji bili u Bijeloj kući u vrijeme incidenta.

To je drugi incident u nekoliko tjedana, jer je početkom listopada direktorica Tajne službe Julia Pierson podnijela ostavku, poslije niza propusta elitnog ogranka za sigurnost predsjednika.

Ostavku je podnijela pod pritiskom Predstavničkog doma Kongresa u kojem je satima odgovarala na pitanja o nagomilanim propustima u osiguranju predsjednika Obame.

Na Bijelu kuću nožem

Neposredni povod za pozivanje direktorice Pierson na odgovornost bio je incident koji se dogodio 19. rujna kada je američki ratni veteran Omar Gonzalez upao u Bijelu kuću noseći u ruci nož.

Američki državni odvjetnik David Mudd je kasnije potvrdio kako je Gonzalez imao u automobilu 800 metaka, a pronađeni su mu i dvije sjekirice te mačeta.

Savezni sud u Washingtonu optužio ga je za ilegalni ulazak i posjedovanje opasnog oružja, za što mu prijeti desetogodišnja zatvorska kazna.

Nakon incidenta je zatražena revizija sigurnosnih mjera oko i unutar predsjednikove rezidencije.

Umjesto Pierson, koja je 30 godina bila u službi, na čelo Tajne službe došao je Joseph Clancy, bivši specijalni agent zadužen za zaštitu predsjednika, koji je umirovljen prije tri godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije