Uloga Emirata u Jemenu: Interes ili poticanje na secesiju

Dešavanja na jugu samo su manifestacija krhkoga stanja kojeg živi Jemen (EPA)

Piše: Samir Hassan

Saopćenje bivšeg guvernera Adena i predsjednika “Tranzicionog  vijeća” Aidarousa al-Zubaidija da namjerava provesti referendum o secesiji juga baca duboku sjenu na političku scenu unutar i izvan Jemena. Stoga se nameće pitanje koliko je zapravo to i ostvarivo te kakvi potezi i mjere predstoje u narednom periodu. Također, da li će vojna intervencija biti jedna od mogućih opcija?

Šef jemenske vlade Ahmed bin Daghr dotakao se ovog pitanja u svom obraćanju na vojnoj paradi povodom obilježavanja godišnjice revolucije “14. oktobar” u Adenu. Upozorio je na bilo kakve pokušaje rušenja Republike ili razmišljanje o preuzimanju vlasti silom, rekavši da “uspostavljanje savezne države, što je odobrila Konferencija za nacionalni dijalog, predstavlja jedino prihvatljivo rješenje na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou za zaustavljanje nasilja”.    

Ovakve izjave Bin Daghra došle su istovremeno s najavama Al-Zubaidia, koji ima podršku Emirata u suprotstavljanju legitimnoj vladi, da će doći do uspostave “narodne skupštine juga”. Otkrio je još i to da postoji program za eskalaciju o kojem se vode razgovori s državama koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.   

Predstojeći prevrat

Analitičari imaju različite stavove o ozbiljnosti ove eskalacije. Dok jedini minimiziraju njen značaj, s obzirom da se radi o političkom adutu kojim Emirati žele ostvariti svoje ciljeve, koristeći ga za vršenje pritiska na jemenskog predsjednika Abd Rabuha Mansura Hadija i njegovu vladu da prihvate uvjete kojima se ostvaruju interesi Emirata u Jemenu, drugi, pak, smatraju kako je to indikator predstojećeg vojnog prevrata i skorog proglašenja secesije.    

Abdul Baqi Shamsan, profesor političke sociologije na Univerzitetu Sana'a, kaže da su posljednje izjave rezultat ubrzavanja mjera za provođenje državnog udara kako bi se pripremio teren na jugu države. Na taj način se, smatra, žele preduhitriti međunarodni pritisci koji idu u pravcu rješavanja krize u državi u skladu s okvirom Inicijative Vijeća za saradnju u Zaljevu, relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i ishodima Konferencije za nacionalni dijalog.

Shamsan za Al Jazeeru dodaje da ”legitimne vlasti Jemena osjećaju opasnost, ali je njihov stav veoma slab, te da nisu poduzele odgovarajuće i proaktivne mjere. Prema tome, mi nismo na pragu drugog državnog udara, već u fazi implementacije puča, koji će biti proglašen nakon uništavanja svih snaga na jugu koje vjeruju u Jemen kao državu s više regiona i podržavaju legitimnu vlast”.   

Dok Shamsan očekuje da će do proglašavanja nezavisnosti juga doći prije kraja ove godine, ako jemenske vlasti nastave ići ovim pravcem, istraživač i specijalista za pitanja juga Abdel Naser al-Muwada odbacuje tu mogućnost. Smatra da ne postoje zakonske osnove za bilo kakve poteze u pravcu otcjepljenja, pored toga da se time nanosi šteta državama koalicije, naročito Saudijskoj Arabiji koja je započela vojnu intervenciju u Jemenu s ciljem da podrži legitimnu vlast, ali ne i podjelu države.

Adut Emirata

Al-Muwadi za Al Jazeeru kaže da će bilo kakav separatisitički korak dokinuti legitimitet intervenciji koalicije i prebaciti na nju terete političkih i pravnih posljedica, pored toga što će je uvući u jemensku močvaru. Dešavanja na jugu, dodaje, samo su manifestacija krhkoga stanja kojeg živi Jemen. To je prvenstveno rezultat slabosti Hadijeve vlasti, o čemu govore i haotični projekti koji cvjetaju u državi, te ističe da ovakva situacija neće još dugo potrajati.   

”Moguće je očekivati da Saudijska Arabija preispita svoju politiku u Jemenu i da potraži efikasnu i snažnu vlast koja će ostvariti njene ciljeve i izvući je iz močvare u koju trenutno upada”, kazao je. To podrazumjeva i preispitivanje načina na koji će se suprostaviti secesionističkim projektima kojima se stvara stanje haosa u državi i koji isključivo služe interesima Irana i protivnika Saudijske Arabije.

Mohamed Mostafa al-Amrani, politički analitičar, naglašava da budućnost Jemena počiva u okvirima savezne države koju su odobrili Jemenci na Konferenciji za nacionalni dijalog, daleko od avanturizma s nepoznatim posljedicama i eskalacije koju je najavilo “Tranziciono vijeće” čime se jug države želi uvući u stanje haosa i nasilja.     

Al-Amrani za Al Jazeeru kaže da je do eskalacije došlo samo nekoliko dana nakon Al-Zubaidijevog povratka iz Abu Dhabija, što pojašnjava da Emirati imaju agende i planove koji služe njihovim ciljevima na jugu Jemena. Emirati koriste pitanje juga, preko aktivnosti koje poduzimaju Tranziciono vijeće i snage Sigurnosnog pojasa grada Adena, kao polugu za vršenje pritiska kako bi se ti ciljevi i ostvarili.

Al-Amrani smatra da mnogi uspjesi i projekti koje je Abdul Aziz Al-Maflhi, novi guverner Adena, uspio ostvariti za veoma kratko vrijeme tokom proteklih dana, povećavaju šanse da pozivi na otcjepljenje propadnu, što jača poziciju vlade.   

Izvor: Al Jazeera