Uloga Emirata u pokušaju da Saudijska Arabija ostane u rukama masona

Emirati su angažovani u ratu u Jemenu koji je izazvao humanitarnu katastrofu (Arhiva)

Ujedinjeni Arapski Emirati pridružili su se arapskoj koaliciji, predvođenoj Saudijskom Arabijom, 26. marta 2015. godine, s ciljem da odbrane legitimitet predsjednika Abd Rabuh Mansur Hadija i oslabe skupinu Husi, koju Saudijska Arabija vidi kao ozbiljnu prijetnju. Strah Saudijske Arabije od Husija pojačao se nakon što je ova skupina izvela vojnu vježbu 12. marta 2015. godine na području Kitaf, u blizini saudijsko-jemenske granice, u pokrajini Saada, na sjeveru države. Ovakav potez potaknuo je Saudijsku Arabiju na pripremu tajnog plana za zračnu intervenciju u Jemenu, kako bi mogla zaštititi svoju granicu, zaustaviti upad Husa i njihovo preuzimanje kontrole nad državom koja je već desetljećima saveznik Saudijske Arabije, prema saudijskim izvorima.

UAE nije imao neku vidljiviju ulogu u ovoj koaliciji na samom početku, imajući u vidu da je najistaknutija pripadala Saudijskoj Arabiji. Što se tiče UAE-a, imao je jednaku ulogu kao i ostale države u sastavu koalicije. Međutim, stvari se počinju mijenjati kada je politika saudijskog kralja Salmana postala jasna, za koju se može reći da se razlikovala od politike kralja Abdullaha i njegovih prethodnika.

Ono što je bilo karakteristično za njegovu politiku su značajno i izrazito brzo približavanje Muslimanskoj braći u svijetu, čemu svjedoče i potezi koje je načinio kralj Salman s vođama ogranaka Muslimanske braće u pojedinim zemljama, poput pružanja gostoprimstva Khaledu Mashalu, bivšem šefu pokreta Hamas, 17. jula 2015. godine u Mekki, zatim doček vođe pokreta En-Nahda u Tunisu 3. jula 2016. godine, kao i susret između kralja Salmana i doktora Yusufa al-Qaradawija, predsjednika svjetske Unije islamskih učenjaka.

Zauvijek u rukama masona

Ovakvi potezi su uznemirili Emiraćane, zbog čega počinju misliti da Saudijska Arabija polako klizi iz ruku Amerikanaca, ali i drugih. Ovakva nagađanja potvrđuje i činjenica da je saudijski kralj ignorirao bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu i da ga nije dočekao na doličan način prilikom dolaska u Rijad, kako bi učestvovao na samitu država članica Vijeća za zaljevsku saradnju – GCC 20. aprila 2016. godine.

Tadašnjeg američkog predsjednika su tom prilikom dočekali guverner Rijada i ministar vanjskih poslova Adel al-Jubair, da bi nedugo zatim državna televizija Saudijske Arabije emitirala prilog o dočeku kojeg je kralj Salman upriličio liderima zemalja članica GCC-a na istom aerodromu, pored posebne dobrodošlice koju je kralj Salman iskazao turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Emirati su boravak Ahmada Alija Abdullaha Saleha, sina bivšeg jemenskog predsjednika, na svojoj teritoriji vidjeli kao odličnu priliku koju su u potpunosti iskoristili. UAE koordinira s brigadnim generalom Ahmadom Alijem, Salehovim sinom, kako bi uvjerio svog oca da se povuče iz pokrajine Aden i preda je Emiratima. Dani su prolazili, a režim u Emiratima donosi odluku da pomakne kralja Salmana na bilo koji način, budući da je predstavljao prijetnju za njih, i to ne radi interesa UAE-a, nego vanjskih interesa SAD-a. Baš kao da je zadatak Emirata čuvati Saudijsku Arabiju da ostane zauvijek u rukama masona, kao što je to danas slučaj s Emiratima.

Prvi potez koji je Abu Dhabi učinio bio je snažan angažman u arapskoj koaliciji koja ratuje u Jemenu, što je dovelo podjela i zbunjenosti u Kraljevini, ugrožena je njena uloga na indirektan način, a oduzeta joj je i glavna riječ i pravo da donosi odluke u pogledu Jemena. Emirati su boravak Ahmada Alija Abdullaha Saleha, sina bivšeg jemenskog predsjednika, na svojoj teritoriji vidjeli kao odličnu priliku koju su iskoristili u potpunosti. UAE koordinira s brigadnim generalom Ahmadom Alijem, Salehovim sinom, kako bi uvjerio svog oca da se povuče iz pokrajine Aden i preda je Emiratima, a ne Hadiju. U zamjenu za to, Emirati nude da vrate Ahmada Alija na vlast, kako navode političari i posmatrači. Saleh je, po svemu sudeći, pristao na ovu ponudu, naredivši svojim snagama da se povuku iz grada Adena i vojne baze Al-Anad. Potom je Hadijeva vlada saopćila da preuzima kontrolu nad gradom Adenom 17. jula 2015. godine, odnosno dan uoči Ramazanskog bajrama.

Atentati, otmice, ubistva, mučenja…

Jedan od pripadnika snaga sigurnosti je rekao: “Došlo nam je direktno naređenje od vođe da povučemo svoje naoružanje iz baze Al-Anad, a mogli smo vidjeti Huse kako ginu pred našim očima, jer se nisu povukli. Od svojih nadređenih nisu dobili naredbu o povlačenju. Emirati su preuzeli kontrolu na Adenom u dogovoru sa Salehom, a borci Husa su bili obične žrtve, koje su bačene u rat za koji je Saleh dobio naknadu. Drugi cilj koji su Emirati ostvarili nakon preuzimanja Adena je slabljenje saudijskog prisustva i prava na odlučivanje koje je ta država ranije imala.”

Cjelokupan jemenski narod je mislio da će Emirati pretvoriti Aden u pokrajinu koja će služiti kao uzor kada su u pitanju usluge i projekti kojih neće nedostajati. Međutim, cilj je bio drugačiji. Emirati su preuzeli Aden s namjerom da ga unište i oslabe, a ne izgrade. Izvršili su pritisak na Hadija da u Adenu postavi zvaničnike lojalne UAE-u, i to nakon atentata na guvernera Jaafara Mohammeda Saada 6. decembra 2015. godine, u čije su ubistvo bili upleteni i Emirati, prema riječima ljudi bliskih ubijenom guverneru.

Na osnovu predsjedničkog dekreta, riješili su se i guvernera Nayefa al-Bakrija, na kojeg je više puta pokušavan atentat. Funkciju guvernera Adena zatim preuzima Aidarus al-Zubaidi, produžena ruka Emirata, a Shalal Ali Shai'a ostaje na poziciji šefa snaga sigurnosti u pokrajini. Aden svakodnevno svjedoči atentatima, otmicama, ubistvima i mučenjima. Operacija “Pojas sigurnosti”, koju predvodi Hani Binbrek, prvi čovjek Emirata u Adenu, predstavlja najagresivniji poduhvat u pokrajini, koji se provodi u skladu sa smjernicama emiratskog režima, kako navode razni mediji.

I dalje pletu zavjere u Adenu

Emirati se nisu zaustavili na tome, već pružaju podršku i Khaledu Bahahi, bivšem premijeru, prisilivši Hadija da ga imenuje za potpredsjednika države. Međutim, Hadi je kasnije shvatio kuda idu ovi potezi i izdaje predsjednički dekret kojim se Khaled Bahah razriješava funkcije. Također, Hadi smjenjuje guvernera Adena Aidarusa al-Zubaidija, na čiju funkciju je imenovan doktor Abdul-Aziz Al-Maflhi. Zbog ovakvih poteza, Emirati donose odluku da povedu rat protiv Hadija.

U tom kontekstu, UAE nagovara Aidarusa al-Zubaidija 29. jula 2017. godine da se pobuni protiv Hadijeve odluke te da ne dopusti novom guverneru Abdul-Azizu Al-Maflhi da dođe u ured u Adenu. Također je izvršen upad u neke zvanične institucije, a pobuna je okončana kada su predsjedničke snage sasvim ozbiljno pristupile razvoju situacije i riješile problem.

Ujedinjeni Arapski Emirati su još uvijek u Adenu. I dalje pletu zavjere, ali njihovi pokušaji ostaju bezuspješni. UAE, također, donosi odluku da podrži Aidarusa al-Zubaidija i Hanija Binbreka da osnuju Južno-tranziciono vijeće – STC, koje se snažno zalaže za otcjepljenje, što čine u saradnji sa Shalalom Alijem Shai'om, šefom snaga sigurnosti Adena, i s nekvalificiranim vojnim čelnicima, koje su Emirati okupili svojim novcem kako bi izazivali nerede i ugrožavali sigurnosti u Adenu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera