Ultimatum pobunjenika ISIL-u: Napustite Manbij

SDF, Borci, Sirija
Zapovjednik SDF-a kaže da će ofenzivom osigurati granicu s Irakom jednom zauvijek (Reuters)

Sirijski pobunjenici koje podržavaju Sjedinjene Američke Države dali su grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) ultimatum od 48 sati da napusti sirijski grad Manbij.

“Ova inicijativa je posljednja šansa da članovi ISIL-a, koji su pod opsadom, napuste grad”, saopštio je Vojni savjet Manbija.

Ranije je u zračnim udarima koalicije na čelu sa SAD-om nedaleko odatle ubijeno 56 civila.

Pobunjenici Sirijskih demokratskih snaga (SDF), grupe arapskih i kurdskih boraca, tvrde da žele zaštititi živote civila u Manbiju.

SDF poziva civile da napuste grad ili da se udalje od područja borbi.

Živi štit

„Donijeli smo ovu odluku nakon što je ISIL koristio stanovnike kao živi štit, nakon medijskog pritiska na nas i kako bismo zaštitli civile koji su ostali u gradu“, rekao je komandant SDF-a za AFP.

Koalicija koju predvodi SAD također istražuje navode o pogibijama civila u napadima.

“Glavna komanda SAD-a je potvrdila za Al Jazeeru da provodi zračne udare na tom području te da treba istražiti navode o tome da su civili ranjeni ili ubijeni u ovom incidentu”, javilja reporterka Al Jazeere Rosiland Jordan. 

Sirijske demokratske snage pokušavaju istjerati ISIL iz Manbija od juna, uz podršku zračnih udara međunarodne koalicije.

Mediji su naveli da je u utorak ubijeno najmanje 56 civila, među kojima ima i djece, u udarima koalicije na čelu sa SAD-om.

Civili su stradali dok su bježali iz Al-Tokhara nadomak Manbija, koji pod kontrolom drži ISIL.

Sukobi i zračni udari nastavili su se u četvrtak u Manbiju, gdje su snage SDF-a ostvarile pomak tokom noći, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

Šef Opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da su borci SDF-a zauzeli južni dio grada, te se približili centru više nego ikad do sada.

ISIL ima kontrolu nad gradom od 2014.

Izvor: Al Jazeera i agencije