Umjesto u zatvoru, Marović na liječenju u Beogradu

Marović je bio predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore (EPA)

Bivši visoki dužnosnik crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović, koji se tereti da je, kao šef kriminalne skupine, oštetio proračun za nekoliko desetaka milijuna eura, na bolničkom je liječenju u Beogradu i zato ne može početi izdržavanje zatvorske kazne u podgoričkom zatvoru Spuž.

Marovićev odvjetnik Zdravko Begović rekao je za portal Analitika da je dostavio potrebnu dokumentaciju, po kojoj se Marović nalazi u jednoj bolnici u Beogradu te da se zbog toga ne može odazvati pozivu za izdržavanje kazne.

Marović je prethodno dobio poziv da od 28. listopada počne izdržavanje zatvorske kazne, prenijeli su crnogorski mediji.

Osuđen je na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije, a mora platiti i 1,1 milijun eura odštete te u humanitarne svrhe dati 100.000 eura.

Takva mu je kazna izrečena nakon što je priznao krivnju i nagodio se s tužiteljstvom.

Dugogodišnji ideolog DPS-a

Slobode je lišen krajem prošle godine te je potom priznao kako je koristio političke ovlasti za kupnju terena u Budvi, perjanici crnogorskog turizma, preko tvrtke svog sina Miloša Marovića.

U okviru afere uhićeni su i Marovićev sin Miloš, brat Dragan, rođaka Mirjana, dok su ostali članovi obitelji, među kojima i kćerka Milena, pod istragom.

Marović je ranije podnio ostavku na mjesto direktora Političkog savjeta DPS-a, stranke dugogodišnjeg premijera Mila Ðukanovića.

Dugo godina je bio glavni ideolog Ðukanovićeve stranke, a od 2003. do 2006. godine i predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Izvor: Al Jazeera i agencije