Oglasi

Umjetnici povezali sjever i jug Mitrovice

Umjetnici su uradili ono što političari nisu - povezali su obale Ibra mostom u obliku lokvanja.

Barikade na glavnom mostu u Mitrovici stoje više od godinu dana. U blizini mosta, koji još uvijek ne spaja obale rijeke Ibar, tri umjetnika su svojom instalacijom povezali sjever i jug ovog podijeljenog grada.

Niko u Mitrovici, kako javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, ne može sa sigurnošću kazati kada će barikade na glavnom gradskom mostu, koje su postavili lokalni Srbi, biti sklonjene.

Nemogućnost da nesmetano prelaze rijeku Ibar, podstakla je troje mladih Mitrovčana da dva dijela grada, ipak, povežu i to - umjetnošću. Oni su preko rijeke postavili "most" u obliku džinovskih listova lokvanja.

Životinje kao inspiracija

„Ideja ovog projekta je da se napravi alternativni most, uzevši kao primjer životinje, koje srećno žive bez kompleksa i egoizma koji postoji među ljudima. Ja mislim da trebamo da koristimo primer životinja, pa da gradimo mostove i saradnju među ljudima. Da izbegnemo konflikte koji nemaju nikakvu svrhu, da se više koncentrišemo na ljudske vrednosti, a ne da se delimo po etničkoj pripadnosti“, kaže umjetnik Malsor Bejta.  

Atigona Selmani je također radila na ovom projektu. Ona se nada da će umjetnička instalacija doprinijeti procesu pomirenja na Kosovu.    

„Naša ideja je da ne politiziramo ovaj događaj, ali u ovom gradu, a naročito u ovom mestu, sve se politizira. Svrha ove umetničke instalacije je da se započne proces pomirenja. Prethodne generacije su nam ostavile dosta problema, ali mi treba da promenimo ovo stanje“, kaže umjetnica Selmani.     

Grupa umjetnika kaže da je ovaj projekat nekoliko puta odložen zbog političkih razloga.

Simbol ujedinjenja

Graditi mostove u Mitrovici, makar oni bili od listova i cvjetova, nije lako izvodljivo, kaže Ahmetaj i dodaje da je, da bi se omogućilo postavljanje instalacije, bilo potrebno posredovanje Evropske unije (EU).

I predstavnici EU-a na Kosovu kažu da su svjesni da povezivanje ljudi na ovom prostoru nije uvijek jednostavno.

„Mi radimo ovaj projekat na veoma osjetljivom mestu. Ovde imamo most koji ne spaja ljude, nego ih razdvaja. To se događa zbog određenih razloga, ali ovi umjetnici nam pokazuju kako bi trebalo biti. Ali, da bi postavili instalaciju, bilo je potrebno da koristimo i naše diplomatske sposobnosti“, kaže Samuel Žbogar, šef Kancelarije EU-a na Kosovu.

Grupa umjetnika koji su radili na ovoj instalaciji se nada da će ovaj projekat, koji je ostvaren uz pomoć EU-a, doprinijeti da  most, koji je postao simbol razdvajanja, u skoroj budućnosti postane simbol ujedinjenog grada.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.