Umjetnici sa Tajlanda na udaru vojne cenzure

Dva mjeseca nakon vojnog udara na Tajlandu utvrđena su nova pravila šta se smije govoriti, a šta ne smije, pa su se oni koji su se odvažili kritizirati huntu našli na udaru vojske.

Al Jazeera je posjetila kipara Praserta Lertsrisilpa koji upravo završava posljednje djelo. Pravi skulpture u vosku koje će se koristiti na godišnjem karnevalu, no ovaj put situacija je ponešto drugačija – nema političkih konotacija.

„Ove godine odlučili smo stvoriti sklad. Čak i prije vojnog udara, dogovorili smo se političku satiru ostaviti po strani i posvetiti se sportskim temama“, priznaje Lertsrisilp.

S obzirom na to da Svjetsko prvenstvo u Brazilu još traje, dominiraju figure nogometaša i bit će sastavni dio procesije kojom se označava početak budističkog posta.

Ove godine, političke prilike na Tajlandu su osjetljive nakon što je vojska preuzela vlast u državi i uvela vanredno stanje.

„Umjetnici su ranije ovaj događaj koristili da zbijaju šale s političarima, prikazujući ih kao likove iz holivudskih filmova ili tajlandskog folklora. Ipak, ove godine toga neće biti, jer je tajlandska vojska poručila da za satiru mjesta nema“, javlja Al Jazeerina reporterka Florence Looi.

Zatvor za kritičare

Vojska je snažno pritisnula sve koji su se usudili kritizirati huntu – uhićivala je i isljeđivala, a neke je čak i kaznila.

Somsak Sae Eow je ilustrator u jednim tajlandskim novinama, koji je potvrdio kako ga je vojska zvala na informativni razgovor te da su mu rekli šta može crtati.

„Nakon tog razgovora, shvatio sam da nisam u poziciji da pregovaram. Morao sam se povinovati njihovom savjetu, inače bih snosio posljedice. Bolje je biti strpljiv i raditi kako mi se kaže“, kaže Somsak Sae Eow.

Ipak, i dalje nastoji obrađivati osjetljive teme, jer čitatelji to od njega očekuju, ali sad vodi računa da ne pređe granicu.

Tajlandska vojska nedavno je upozorila medije da u svojim izvještajima ne „nanose štetu državi“ kako to ne bi otežalo proces pomirenja.

Za umjetnike, to znači da moraju balansirati između samocenzure i slobode izražavanja.

Izvor: Al Jazeera