Umjetnine koje su nacisti ukrali vrijedne milijardu dolara

I četiri godine nakon što je u stanu u Njemačkoj otkrivena kolekcija skupocjenih umjetničkih djela, interesovanje za tu priču ne prestaje.

O nastanku kolekcije, čija se vrijednost procjenjuje na milijardu dolara, nedavno je objavljena i knjiga.

Porodice bivših vlasnika imaju priliku da dođu u posjed umjetnina, ako prilože dokaz da su uistinu pripadale njima.

U stanu Corneliusa Gurlitta istražitelji su 2012. godine pronašli 1.280 umjetnina, a 121 slika bila je još uokvirena.

Ostatak je bio složen u ladicama.

Neprocjenjiva vrijednost

Među njima su našli radove neprocjenjive vrijednosti umjetnika poput Matissea, Renoira, Chagalla i Moneta.

“Kad gledate sva ta djela, za koja se dugo mislilo da su izgubljena ili uništena, imate osjećaj nevjerovatnog užitka. Djela su relativno dobro očuvana. Neka su malo uprljana, ali nisu oštećena“, istakla je Meike Hoffman, sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Historičari misle da je to nakon Drugog svjetskog rata najveća pronađena kolekcija umjetničkih djela koju su nacisti ukrali.

“Oni koji se bave prodajom ovakvih umjetnina dali bi sve da se mogu domoći ove kolekcije. Jedni bi je prodali, a drugi bi je držali u tajnosti, kako ne bi oborili cijenu drugih umjetnina koje imaju“, kazao je istražitelj Charles Hill.

Cornelius Gurlitt je kolekciju naslijedio od svog oca Hildebranda  kustosa i jednog od Hitlerovih trgovaca umjetninama.

Za vrijeme Hitlerove vlasti, jevrejski kolekcionari bili su prinuđeni da prodaju umjetnine po smiješno niskim cijenama ili da jednostavno sve napuste spašavajući život.

Muzej u Švicarskoj

Danas, nakon svih ovih godina, rodbina onih koji su pobjegli ili su izgubili živote u nacističkom pogromu, žele da dođu u posjed tih umjetnina.

No, biće gotovo nemoguće dokazati vlasništvo 70 godina nakon što su umjetnine promijenile vlasnika.

“Tražit ćemo dokaz da je umjetnina pripadala njihovoj porodici. To će možda biti teško, jer vjerovatno nemaju originalnu dokumentaciju“, zaključio je Julian Radcliff, registar izgubljenih umjetnina.

Cornelius Gurlitt umro je 2014.godine, a svoju imovinu ostavio je jednom muzeju u Švicarskoj.

U jedinom intervjuu koji je ikada dao za njemačke novine Der Spiegel rekao je da mu je gubitak umjetnina pao teže nego smrt roditelja, te da sebe smatra njihovim čuvarem.

Izvor: Al Jazeera