Umrla prva pacijentica s presađenim licem

Isabelle Dinoire je presađen dio lica između nosa, usta i čeljusti (AP)

Prva pacijentica u svijetu s presađenim licem, Francuskinja Isabelle Dinoire umrla je “od posljedica duge bolesti”, saopćila je u utorak univerzitetska bolnica u Amiensu, gdje se kontrolirala nakon operacije.

Dinoire je operirana 2005. godine u 38. godini nakon što ju je unakazio njen pas, prenosi Hina.

Umrla je 22. aprila, ali vijest o smrti je prešućena radi zaštite privatnosti njene porodice, dodaje ta ustanova u saopćenju.

Kako piše francuski dnevnik Le Figaro, koji je prvi otkrio informaciju, tijelo Isabelle Dinoire je zimus “ponovo odbacilo presađeno tkivo i ona nije mogla micati usnicama”.

“Zbog teških lijekova koje je do kraja života morala uzimati protiv odbacivanja tuđeg tkiva, dvaput je oboljela od raka”, dodaje list.

Presađivanje lica

Isabelle Dinoire, kojoj je njen pas odgrizao dio lica, 2005. godine je bila prva osoba u svijetu kojoj je presađen dio lica između nosa, usta i čeljusti.

Operaciju je izveo medicinski tim u kojemu su bili profesor Jean-Michel Dubernard, francuski hirurg koji je 1998. prvi u svijetu izveo operaciju presađivanja šake i profesor Bernard Devauchelle, maksilofacijalni hirurg.

Presađivanje dijela lica je bilo moguće zahvaljujući donorici koja je bila u stanju encefalitične moždane smrti, uz odobrenje njene porodice.

Izvor: Agencije