Umro bivši kambodžanski kralj Sihanouk

Tijelo Norodoma Sihanouka bit će vraćeno u zemlju iz Kine, na službeni pogreb u kraljevskoj palači u Pnom Penu (Reuters)

Bivši kambodžanski kralj Norodom Sihanouk, ključna politička figura u zemlji u većem dijelu druge polovine 20. stoljeća, umro je u ponedjeljak u bolnici u Pekingu u 89. godini od posljedica srčanog udara, javila je agencija Xinhua.

Sihanouk je bio kralj Kambodže od 1941. do 1953. i zatim ponovo od 1993. do 2003. godine.

Iako formalno nije bio kralj, u zemlji je obnašao stvarnu vlast i u razdoblju od 1953. do 1970. godine.

Sihanouk je imao toliko mnogo državnih dužnosti da se u Guinnessovoj knjizi rekorda navodi kao političar s najviše funkcija.

U to su uključena dva njegova mandata kao kralja, dva kao princa, jedan kao predsjednika i dva kao premijera.

Bio je i vođa raznih kambožanskih vlada u egzilu i marionetski šef države u vrijeme vladavine Crvenih Kmera.

Godine 2004. abdicirao je u korist svog najstarijeg sina Norodoma Sihamonija, koji je na tronu i danas.

Veliki gubitak

“Njegova je smrt veliki gubitak za Kambodžu. Kralj Sihanouk nije pripadao samo svojoj porodici, pripadao je Kambodži i povijesti”, saopćila je kraljevska porodica.

Njegovo tijelo bit će vraćeno u zemlju, na službeni pogreb u kraljevskoj palači u Pnom Penu.

Sprovod Norodoma Sihanouka

Tijelo preminulog kralja Norodoma Sihanouka bit će tri mjeseca izloženo prije nego što bude organiziran službeni sprovod, objavio je glasnogovornik vlade u Pnom Penu.

Sihanoukovo tijelo trebalo bi u srijedu biti dopremljeno u Kambodžu, nakon čega će uslijediti dani žalosti koji će trajati do 21. oktobra, a sprovod će biti za tri mjeseca, kazao je glasnogovornik Kiu Kanharit.

“To je u skladu s tradicijom kraljevske obitelji Kambodže”, kazao je princ Sisobat Tomico, dodajući da je ista procedura bila poštivana i nakon smrti Sihanoukovog oca, kralja Norodoma Soramita 1960.

Glasnogovornik vlade procijenio je da će na sprovodu biti oko 100.000 ljudi.

 

Rođen 1922. godine, Sihanouk je bio najstariji sin kralja Norodoma Suramarita.

Obrazovan u francuskim školama u Sajgonu i Parizu, višijska francuska Vlada postavila ga na tron 1941. godine, svrgnuvši mu oca i nadajući se da će sa 18-godišnjakom moći lako manipulirati.

Međutim, Sihanouk je nakon Drugog svjetskog rata poveo međunarodnu kampanju s ciljem ostvarenja nezavisnosti Kambodže.

To je uspio postići 1953. godine bez prolijevanja krvi. Dvije godine kasnije abdicirao je u korist oca, preuzeo ponovo titulu princa i preuzeo vladavinu zemljom kao premijer.

Sa vlasti je svrgnut državnim udarom 1970. godine i protjeran je u Kinu. U zemlju se vratio 1975. godine, kada su vlast preuzeli Crveni Kmeri.

Godinu dana je figurirao kao šef države, ali ga je tada taj zloglasni režim stavio u kućni pritvor, u kojem je ostao do kraja njihove brutalne vlasti 1979. godine.

Ekonomska devastacija

Kada su vijetnamske snage svrgnule Crvene Kmere, Sihanouk je ponovo morao u egzil, a zemlja je pod vijetnamskom okupacijom zapala u frakcionaške podjele i teško se oporavljala od ekonomske devastacije koju je uzrokovao bivši režim.

Uz podršku Ujedinjenih naroda (UN) i SAD-a, Sihanouk se vratio u zemlju 1993. godine i ponovo se okrunio kralja.

Preuzevši ulogu ustavnog monarha, preuzeo je i ulogu posrednika između sukobljenih kambodžanskih strana i poveo zemlju u obnovu demokratije, stabilizacije i ekonomskog oporavka.

Zbog narušenog zdravlja abdicirao je 2004. godine, ali je ostao ugledna nacionalna figura, koja je, iako kritizirana zbog elitizma i autokracije, simbolizirala konstantu u desetljećima nasilja i promjenama režima u Kambodži.

Izvor: Agencije