Umro Csatary, osumnjičenik za ratne zločine

Slovačka, koja je 1948. bila u tadašnjoj Čehoslovačkoj, osudila je Csataryja na smrtnu kaznu (AFP)

Najtraženiji osumnjičenik za nacističke zločine, Mađar Laszlo Csatary, preminuo je u 99. godini u bolnici u Budimpešti, rekao je njegov advokat Gabor Horvath, prenosi AFP.

Csatary je umro u subotu od upale pluća u kućnom pritvoru u Budimpešti, čekajući početak suđenja za zločine protiv čovječnosti navodno počinjene tokom Drugog svjetskog rata, posebno za deportaciju u nacističke koncentracione logore u getu u Košicama, u Slovačkoj, u kojima je bilo zatočeno više od 15.000 Jevreja.

“Laszlo Csatary je optužen za ubistva i mučenja ljudi, čime je počinio ratne zločine, dijelom kao počinitelj, dijelom kao pomagač”, kazala je sredinom juna Bettina Bagoly, glasnogovornica Ureda glavnog tužioca u Budimpešti.

Na vrhu popisa ratnih zločinaca

Csatary je nakon rata pobjegao u Kanadu, gdje se krio do 1997. godine, a uhapšen je u julu 2012. u Budimpešti.

U trag su mu ušli novinari britanskog lista The Sun, uz pomoć Centra Simon Wiesenthal, koji ga je stavio na vrh popisa traženih ratnih zločinaca.

Slovačka, koja je 1948. u tadašnjoj Čehoslovačkoj, u odsustvu osudila Csataryja na smrtnu kaznu, tražila je njegovo izručenje kako bi mu ponovno sudila za zločine protiv čovječnosti navodno počinjene tokom Drugog svjetskog rata.

Izvor: Agencije