Umro Gerry Conlon, nepravedno osuđeni Irac

Conlon nakon oslobađanja u Londonu 1989. (AP)

Gerry Conlon, koji je nepravedno zatvoren u Velikoj Britaniji zbog bombardovanja koje je izvela Irska republikanska armija (IRA) 1974, preminuo je u 60. godini, saopštila je njegova porodica.

Conlon, koji je dugo bolovao od raka, preminuo je u svojoj kući u Belfastu.

On i još troje ljudi osuđeni su na doživotne kazne zatvora zbog bombaškog napada na pub u Guildfordu, blizu Londona, u kojem je poginulo petero ljudi.

“Guildfordska četvorka”, kako su ih zvali, provela je 15 godina u zatvoru, prije nego što su oslobođeni optužbi i pušteni iz zatvora 1989. Godine 2005, primili su službeno izvinjenje tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Godine 2009, Conlon je napisao u britanskom Guardianu: ”I dalje je teško opisati kako je to biti suočen s kaznom doživotnog zatvora za nešto što nisi učinio. Prvih pet godina imao sam tračak nade. Čuo bih zveckanje ključeva i pomislio bih da će zatvorski čuvari otvoriti vrata ćelije i osloboditi nas.”

‘Prisilio svijet da vidi nepravdu’

Conlonov otac, Guiseppe, koji je osuđen za saučesništvo u tom bombaškom napadu, zatvoren je 1975. i preminuo je u zatvoru.

Gerry Conlon je 1991. objavio autobiografiju pod naslovom “Dokazan nevinim”, koju je režiser Jim Sheridan 1993. adaptirao u film “U ime oca”, u kojem je Conlona glumio Oskarovac Daniel Day-Lewis.

U saopštenju porodice Conlon navodi se kako je “on porodici dao život, ljubav, inteligenciju, duhovitost i snagu u najtežim trenucima”.

“Ono što je on svojom borbom za pravdu postigao za nas ima i znatno šire značenje. Prisilio je svijet koji je žmirio da otvori oči i vidi nepravdu. Doveo je do toga da se prizna nezamislivo zlo. Vjerujemo da je on promijenio historiju”, kaže se u saopštenju.

“Gerry i njegov otac Giuseppe dva su najzloglasnija primjera izvrtanja pravde u britanskom političkom i pravosudnom sistemu”, izjavio je predsjednik Sinn Feina, Gerry Adams.

Izvor: Al Jazeera i agencije