Umro glumac Zvonimir Torjanac

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ostvario je zapažene uloge (Pixsell)

Istaknuti hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Zvonimir Torjanac umro je danas nakon dugogodišnje karijere u 84. godini u Zagrebu.

Zvonimir Torjanac rodio se 14. septembra 1930. u Donjem Miholjcu, gdje je završio osnovnu i srednju Građevinsko-tehničku školu. Od najranije mladosti aktivno se bavio glumom u amaterskoj kazališnoj družini u rodnome gradu.

U Zagreb dolazi 1949. i upisuje studij te nastavlja pohađati Studij za glumu i režiju. Prvi profesionalni angažman kao glumac dobio je u Sisku, a uskoro postaje član varaždinskog kazališta, gdje je u deset sezona ostvario mnoge velike uloge dramskog repertoara (Mnogo vike ni za što W. Shakespearea, Škola za žene Molierea, Matija Gubec Milana Begovića, Katarina Velika G.B. Shawa i dr.).

U Zagrebačko pionirsko kazalište (danas ZKM) prelazi 1963. U sljedećih 19 godina odigrao je mnoge uloge u repertoarnim predstavama tog kazališta za djecu i odrasle. Mnogo nastupa i u televizijskim dramama i serijama (Kuda idu divlje svinje, Pod starim krovovima, Obiteljski album i dr.) te glumi srednje i male uloge na filmu.

Član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu postaje 1983. U tom je kazalištu ostvario mnoge zapažene uloge sve do odlaska u mirovinu 1993. Od 1984. do 1986. obavljao je dužnost ravnatelja Drame.

U Hrvatskome narodnom kazalištu ostvario je, među ostalim, nekoliko likova u Zabunama A. Ayckbournea u režiji D. Munitića 1984., ulogu Alojza Horvata u Na kraju puta M. Matkovića u režiji G. Para, Juana Ladrilla-Chocha u Bardu A. Šoljana u režiji T. Radića, Dr. Bocka u Svadbi E. Canettija u režiji J. Juvančića, Gospodina Loyala u Tartuffeu J.B.P. Molierea u režiji T. Radića, Prosjaka u Škorpionu J. Kulundžića u režiji Ž. Oreškovića, Don Diega Tenoria u Seviljskom zavodniku T. de Moline u režiji G. Para, Komornika u Ondine J. Giraudouxa u režiji H. Popescua i Legionara u Propasti Magnuma I. Aralice u režiji I. Kunčevića.

Bio je predsjednik HDDU-a uzastopce u četiri mandata.

Publika će ga pamtiti po ulogama u serijama kao što su Kuda idu divlje svinje (1971.), Prosjaci i sinovi (1972.), Gruntovčani (1975.), Jelenko (1981.) i Ne daj se Floki (1985.), te recentnije, Zabranjena ljubav (2005.), Stipe u gostima (2010.) i Pod sretnom zvijezdom (2011.).

Ostvario je i mnoge filmske uloge, među kojima su filmovi Pod starim krovovima (1984.), Oficir s ružom (1987.), Čovjek koji je volio sprovode (1989.), Čaruga (1991.) te Ante se vraća kući (2001.), Duga mračna noć (2004.) i Snivaj, zlato moje (2005.). Prije samo dvije godine glumio je u Noćnim brodovima (2012).

Komemoracija Zvonimiru Torjancu održat će se u četvrtak, 11. septembra u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a posljednji ispraćaj bit će u petak, 12. septembra u 12:10 sati u Krematoriju na Mirogoju.

Izvor: Agencije