Umro otac ‘portugalske demokratije’ Mario Soares

Mario Soares, Portugal
Mario Soares je bio ministar vanjskih poslova, dva puta šef vlade, predsjednik te evropski zastupnik (EPA)

Nekadašnji portugalski predsjednik Mario Soares, kojeg su smatrali ocem demokracije u toj zemlji, umro je u subotu u 92. godini, objavio je glasnogovornik lisabonske bolnice u kojoj se Soares liječio.

Povijesna portugalska ličnost, bivši socijalistički predsjednik, primljen je 13. prosinca na odjel intenzivne njege bolnice Crvenog križa zbog “općeg pogoršanja zdravstvenog stanja”.

Nakon prolaznog poboljšanja, njegovo se stanje znatno pogoršalo na Badnjak, a od ponedjeljka je bio u “dubokoj komi”. Bolnica nije iznijela medicinske razloge njegove smrti, prenosi Hina.

Na političkoj sceni 40 godina

Po izjavama njegovih bližnjih, nikada se nije potpuno oporavio od encefalitisa od kojeg je obolio u siječnju 2013., a zdravlje mu se još pogoršalo nakon smrti supruge u srpnju 2015.

Soares, koji je pridonio uvođenju demokracije nakon Revolucije karanfila 1974. godine te europskoj integraciji Portugala, ostao je prisutan na političkoj sceni približno četrdeset godina.

Utjecajna figura u zemlji, osnovao je portugalsku Socijalističku stranku, bio ministar vanjskih poslova, dvaput šef vlade, predsjednik republike od 1986. do 1996. godine te europski zastupnik.

Iako su ga u zemlji smatrali spomenikom demokraciji, on je bio skroman.

“Nisam ni po čemu poseban, ja sam normalna osoba”, rekao je u intervjuu prije dvije godine.

Vrlo aktivan sve do poodomakle dobi, oštro je osudio strooge mjere štednje bivše vlade desnog centra radi ozdravljenja financija u zemlji, koja je primala financijsku pomoć EU-a između 2011. i 2014. godine.

‘Život u slobodi uvelike dugujemo Soaresu’

Nakon smrti supruge, povukao se iz javnog života. Vidno oslabljen zdravstvenim problemima, prisustvovao je u srpnju svečanosti koju je u njegovu čast organizirala socijalistička vlada, ali nije izgovorio ni riječ.

Brojne ličnosti, među kojima predsjednik republike Marcelo Rebelo de Sousa i premijer Antonio Costa, posjetili su ga dok je bio u bolnici.

“Moj naraštaj je uvijek živio u slobodi, a to uvelike dugujemo Mariju Soaresu”, rekao je lisabonski gradonačelnik, 43-godišnji Fernando Medina, pošto ga je posjetio u bolnici.

Izvor: Agencije