Umro Roger Moore

Moor je Bonda glumio u sedam filmova u rasponu od 12 godina (AP)

Britanski glumac Roger Moore, koji je svjetsku slavu stekao igrajući tajnog agenta Jamesa Bonda, umro je danas u dobi od 89 godina, objavila je njegova porodica.

Roger Moore preminuo je u Švicarskoj od raka.

Tim povodom njegova porodica obratila se javnosti saopštenjem u kojem su rekli da teška srca obznanjuje da je Roger Moore preminuo nakon kratke ali grčevite borbe sa teškom bolešću.

„Ljubav kojom je bio okružen u svojim posljednjim danima je neopisiva riječima“ napisala su u zajedničkom saopštenju njegova djeca Deborah, Geoffrey i Christian.

Flamingov prvi izbor

Bonda je glumio u sedam filmova u rasponu od 12 godina, od prvog Živi i pusti umrijeti koji je snimio 1973., do Pogleda na ubistvo 1985. godine.

Roger Moore bio je prvi izbor Iana Fleminga za ulogu Jamesa Bonda ali je producentska kuća United Artists odlučila da ulogu dobije manje poznati glumac Sean Connery.

Od 1967. trajali su pregovori sa Mooreom, a prvi put se kao James Bond pojavio u filmu Živi i pusti umerijeti koji je u distribusiju pušten 1973 godine.

Iako je publika obožavala Moorea kao Jamesa Bonda filmska kritika mu je zamjerala da je lik previše izvrgao parodiji.

Nakon što je napustio franšizu glumio je najčešće u avanturističkim i ratnim filmovima.

Privatni i ljubavni život Rogera Moorea bio je buran. Ženio se četiri puta, a zbog svojih veza sa slavnim glumicama i manekenkama bio je česta vijest u tračerskoj štampi. Bio je jedan od najzgodnijih muškaraca vremena i poznati playboy.

Humanitarni rad

Nakon povlačenja iz serijala o Jamesu Bondu rjeđe glumi na filmu i uglavnom se posvećuje humanitarnom radu.

Uloga tajnog agenta 007 proslavila ga je diljem svijeta i pretvorila u multimilionera.

Bolovao je od dijabetesa, 2013. godine prebolovao je upalu pluća, a zbog srčanih problema bio mu je ugrađen pacemaker.

Rođen je u Londonu kao sin policajca i kućanice. Za vrijeme Drugog svjetskog rata evakuiran je u Devon, gdje je pohađao školu, a potom univerzitet u Durhamu na sjeveru Engleske.

Tri Jamesa Bonda: Timothy Dalton, Roger Moore i Pierce Brosnan

Izvor: Agencije